Hlavní obsah

Policie už jen přihlíží. V Oděse se lidé koupou minám navzdory

Bez komentáře: Policie v Oděse přihlíží desítkám lidí koupajících se v moři.Video: Telegram/uniannet

 

Reklama

V Oděse prohráli „bitvu o moře“, píše ukrajinská agentura Unian. V černomořském přístavním městě to neznamená válečnou prohru, ale marnou snahu policie zakázat lidem koupání.

Článek

Ve městě, které bylo před ruskou invazí oblíbenou turistickou destinací, lidé v letních vedrech ignorují varování před minami v moři a na plážích. Miny různého typu přitom pravidelně vyplavuje Černé moře na pobřeží nebo se vyskytují u břehů.

V posledních měsících se kvůli tomu odehrálo hned několik tragédií. V polovině července výbuch miny dekapitoval muže, který si šel na své narozeniny zaplavat. V červnu zemřel padesátiletý muž, jenž sbíral mořské měkkýše.

Agentura Unian teď píše, že policie v Oděse na vymáhání zákazu koupání rezignovala. Na videu zveřejněném na sociálních sítích je patrné, že tři policisté sedící na pobřeží jen sledují desítky lidí koupajících se v moři – navzdory nebezpečí a zákazu.

Miny v Černém moři rozmístili jak Ukrajinci, tak Rusové. Obě strany se obviňují navzájem. Kyjev v červnu přiznal, že v rámci práva na sebeobranu instaloval ve svých vodách námořní miny. Vláda zároveň koupání v moři zakázala.

Mohlo by vás zajímat:

Velká Británie má Ukrajině dodat dvě válečné lodě. Ukrajinští námořníci už v Británii podstupují výcvik na zacházení s těmito plavidly, uvedl ukrajinský velvyslanec v Británii.

Mluvčí regionální vojenské správy v Oděse Sergej Bratčuk nedávno uvedl, že do ukrajinských vod Rusko umístilo na 400 až 600 min. Moskva naopak tvrdí, že ruská armáda zaregistrovala asi 370 ukrajinských mořských min.

Mina u rumunského letoviska

Miny, které se uvolnily během bouřlivého počasí, se už v jednotlivých případech objevily i u břehů Rumunska, Bulharska a Turecka. Od začátku války jde asi o 20 objevených unášených min.

Ruskou námořní minu zničilo rumunské námořnictvo na konci července poté, co ji v rumunských vodách asi dvě námořní míle od pobřeží zpozorovala posádka jachty. Při řízené detonaci se třásla okna letovisek Eforie Nord a Eforie Sud.

Námořní miny nejsou, na rozdíl od těch pozemních, zakázané mezinárodními dohodami. Podle mezinárodního práva je však státy mohou umístit jen do svých teritoriálních vod, a to v případě obrany pobřeží před vnějšími útoky. Používání min v mezinárodních vodách zakazuje Haagská úmluva.

Reklama

Doporučované