Hlavní obsah

Populární novozélandská politička nekončí, spojila se s princem Williamem

Foto: Profimedia.cz

Někdejší premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová rezignovala v lednu.

Reklama

Někdejší premiérka Jacinda Ardernová oznámila své nové plány. Mimo jiné povede nově vytvořenou mezinárodní organizaci Christchurch Call, která chce bojovat proti šíření extremistického a teroristického obsahu na internetu.

Článek

Na začátku roku někdejší premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová náhle rezignovala s tím, že už na pokračování ve funkci nemá dostatek sil. Politička, která se stala nepsanou ikonou žen ve vysokých pozicích, však z veřejného dění nezmizí úplně.

Začne spolu se zahraničními vládami a společnostmi vlastnícími sociální sítě hledat řešení proti šíření extremistického a teroristického obsahu na internetu, informovala agentura Reuters.

Ardernová stane v čele jí vytvořené mezinárodní organizace Christchurch Call, která vznikla v návaznosti na střelbu v mešitách z 15. března 2019, kdy bělošský supremacista při útoku na dvě mešity v městě Christchurch zabil 51 lidí (více zde).

Útok byl živě přenášen a vysílán na řadě platforem sociálních médií. Iniciativa tak vznikla s cílem přimět společnosti jako Facebook, YouTube a Twitter, aby zavedly silnější ochranu proti šíření extremistického násilného obsahu.

Ardernová se tehdy také postavila za členy muslimské komunity a prohlásila, že takové činy extrémního a bezprecedentního násilí nemají na Novém Zélandu místo.

„Výzva z Christchurch je pro vládu zahraničněpolitickou prioritou a Jacinda Ardernová má jedinečnou příležitost pokračovat v prosazování cíle eliminovat násilný extremistický obsah na internetu,“ uvedl v prohlášení její nástupce ve funkci premiéra Chris Hipkins.

Profil Jacindy Ardernové

„Odcházím, protože s touto privilegovanou rolí přichází i odpovědnost – odpovědnost za to, že víte, kdy jste tou správnou osobou v čele a kdy ne. Vím, co tato práce vyžaduje. A vím, že už nemám dost sil na to, abych ji vykonávala,“ pronesla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová, když národu oznamovala, že na své pozici končí.

Ardernová se také stane členkou rady ceny Earthshot prince Williama, která se uděluje osobnostem pracujícím na řešení největších ekologických problémů s pomocí nových technologií a myšlenek.

„Její celoživotní oddanost podpoře udržitelných a ekologických řešení i její zkušenost premiérky Nového Zélandu přinesou obohacení naší mise novými myšlenkami,“ uvedl William v dnešním prohlášení.

V jednom z prvních veřejných výstupů po rezignaci Ardernová přiznala, že důvodem k jejímu odchodu z funkce byla mimo jiné i snaha o zklidnění domácí politické situace.

Zejména v posledním roce svého působení ve funkci se Ardernová stala hromosvodem protivládních, protiočkovacích a krajně pravicových skupin, přičemž řada mužů byla stíhána za vyhrožování jí a její rodině, přibližuje deník The Guardian.

Přestože dříve významná domácí popularita političky v posledním roce klesala kvůli zhoršující se krizi v oblasti bydlení, rostoucím životním nákladům a sazbám hypoték nebo rostoucím obavám z kriminality, stále zůstávala populárnější než její soupeři. Velké oblibě se pak těšila zejména v zahraničí.

Reklama

Doporučované