Hlavní obsah

Poslali ruskou válečnou loď do … Jsou v zajetí, potvrdilo námořnictvo

Bez komentáře: Záběry z Hadího ostrova.Video: twitter/Jake_Hanrahan, twitter/RALee85

 

Reklama

Pohraničníci z Hadího ostrova jsou stále naživu, padli ovšem do ruského zajetí. V pondělí odpoledne o tom informovalo ukrajinské námořnictvo.

Článek

Třináct členů bezpečnostních sil, kteří střežili ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři, se po nedávných událostech stalo národními hrdiny. Mohla za to nahrávka, která obletěla celý svět a o které se věřilo, že zachycuje jejich poslední slova vzdoru vůči ruské agresi. Vulgární vzkaz ruské válečné lodi, která je měla na mušce.

Nyní se zdá, že příběh nemá tragický konec.

Ukrajinské námořnictvo v pondělí na Facebooku uvedlo, že obránci jsou stále naživu. Skupina měla dvakrát „statečně odrazit“ útoky ruských vojáků, kvůli nedostatku munice ale nebyla schopna dál pokračovat v obraně ostrova. Rusové navíc na místě zcela zničili infrastrukturu, což zapříčinilo přerušení komunikace.

„Jsme velmi šťastní, že víme, že naši bratři jsou naživu a zdraví!“ stojí v příspěvku ukrajinského námořnictva. Pohraničníci nicméně padli do ruského zajetí.

Námořnictvo dále uvedlo, že se po útoku na ostrov vydala civilní loď hledat oběti, do zajetí ale padla i ona. „Požadujeme od Ruské federace okamžité propuštění nelegálně zajatých občanů Ukrajiny,“ apeluje proto dále příspěvek.

Ruská propaganda se podle námořnictva nyní snaží poslat do oběhu „zprávy“, podle kterých ukrajinské úřady na pohraničníky „zapomněly“. Tento příběh už se začal šířit i v českém prostředí.

Podle nahrávky, která obletěla svět, ruská armáda nejprve vyzvala Ukrajince na ostrově k tomu, aby se vzdali, a vyhnuli se tak krveprolití. Načež se v reakci ozvalo: „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele.“

Ostrov, kde k útoku došlo, je znám také jako Zmijí ostrov a jeho rozloha činí přibližně 0,2 kilometru čtverečních. Loňská zpráva od think tanku Atlantic Council místo nazvala „klíčem k ukrajinským námořním územním nárokům“ v Černém moři.

Reklama

Doporučované