Hlavní obsah

Poslední okamžiky královny. Povinnosti až do konce zvládala s úsměvem

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze série posledních snímků zachycujících královnu Alžbětu II. Už po jmenování nové premiérky se mnozí obávali o královnino zdraví a upozorňovali na její tmavou ruku.

Reklama

Královna Alžběta II. se naposledy před čtvrtečním úmrtím na veřejnosti ukázala v úterý. Poslední velkou povinnost nedelegovala na svého syna Charlese a zhostila se jí osobně. Na fotkách se dva dny před úmrtím usmívala.

Článek

Když Buckinghamský palác ve čtvrtek informoval o znepokojení lékařů kvůli zdravotnímu stavu královny Alžběty II., uběhly téměř na hodinu přesně dva dny od okamžiku, kdy Její Veličenstvo jmenovalo do funkce novou britskou premiérku Liz Trussovou.

Jmenování sice královniny zdravotní potíže poznamenaly, nezdálo se ale, že zásadně. Panovnice náročný program zvládla absolvovat a na zveřejněných fotografiích měla úsměv na tváři.

Výjimečné bylo úterní jmenování už jen tím, že se konalo ve Skotsku na zámku Balmoral, kde královna typicky spíš tráví léto a odpočívá, než vyřizuje důležité povinnosti. Dějištěm formálního jmenování šéfa vlády se Balmoral stal vůbec poprvé v historii. Za svou panovnickou éru jich přitom Alžběta stihla jmenovat patnáct.

Podle časopisu People bylo rozhodnutí o přesunutí audience z Londýna na Balmoral učiněno, aby se zabránilo náhlým změnám v itinerářích nové premiérky i jejího předchůdce Borise Johnsona.

Obavy, že by se nakonec královna nemohla přesunout do hlavního města vzdáleného přes 800 kilometrů, vzbuzovaly její již dříve avizované problémy s pohyblivostí.

Co očekávat od nového krále?

Princ Charles se na usednutí na trůn připravoval nejdéle ze všech následníků v britské historii.

Kvůli tomu ostatně v posledních měsících královna delegovala řadu oficialit na svého syna Charlese. Ceremonie s novou premiérkou ale patří mezi ty nejdůležitější formální povinnosti náležící Jejímu Veličenstvu. A tak ji splnila. Ostatně na jmenování se čekalo skoro dva měsíce, po které konzervativci vybírali svého nového lídra.

V úterý na Balmoral nejprve přicestoval bývalý premiér se svou ženou Carrie. „Dnes ráno ctihodný poslanec Boris Johnson dorazil na audienci u královny a podal rezignaci na předsedu vlády a prvního lorda státní pokladny, kterou Její Veličenstvo s potěšením přijalo,“ informoval o setkání Johnsona s královnou Buckinghamský palác.

Po poledni následovalo setkání s Trussovou, jež na zámek přijela s manželem Hughem O'Learym. Královna ji požádala, aby sestavila vládu a premiérka žádost přijala. Kromě tohoto strohého oznámení palác zveřejnil také několik fotek ze setkání. Královna se na většině z nich usmívá.

Foto: Profimedia.cz

Další fotka z audience.

Tentýž den ještě přes oficiální účty královské rodiny Alžběta II. poslala vzkaz do kanadské provincie Saskatchewan, kde patrně dva útočníci v neděli ubodali deset lidí. „Chci vyjádřit soustrast všem, kteří při útoku ztratili své milované. V myšlenkách a modlitbách jsem s těmi, kteří se právě zotavují ze zranění a truchlí nad hroznými ztrátami,“ stálo ve vzkazu.

Navazujícího středečního setkání Soukromé rady Spojeného království (Privy Council), ač mělo být jen virtuální, se už ale 96letá panovnice nezúčastnila. Buckinghamský palác uvedl, že po náročném pracovním dnu Její Veličenstvo „přijalo doporučení lékařů“ a bude raději odpočívat.

Poslední den

13:30 SELČ Přichází mrazivá zpráva, že lékaři jsou znepokojení zdravotním stavem královny. Předseda Dolní sněmovny Lindsay Hoyle krátce nato přerušuje jednání, aby informaci oznámil poslancům.

14:00 SELČ Vážnost situace podtrhují zprávy o rychlém přesunu členů královské rodiny do Balmoralu. Pevné zdraví Alžbětě II. přejí britští politici i zahraniční státníci, lidé se postupně shromažďují před královskými sídly.

17:30 SELČ Premiérka Liz Trussová podle listu The Guardian dostává zprávu o úmrtí královny, tedy ještě před tím, než se objevily zprávy, že na Balmoral dorazil princ William a další příbuzní.

19:30 SELČ Buckinghamský palác oznámil, že královna zemřela.

19:40 SELČ Před palácem, kde už se několik hodin shromažďovaly davy lidí, bylo vyvěšeno oficiální prohlášení o smrti královny.

20:04 SELČ První vyjádření krále Karla III. Uvedl, že v období smutku a přeměn bude jeho i jeho rodinu „utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila“.

20:05 SELČ Premiérka Liz Trussová v projevu před Downing Street 10 označila nejdéle vládnoucí panovnici v historii země za „skálu, na které byla vybudovaná moderní Británie“.

Přečtěte si názory k úmrtí královny a monarchii:

Petr Fischer: „Britská královská rodina už řadu desetiletí hraje roli ‚první rodiny světa‘ a královna Alžběta II. v ní byla Velkou matkou, která nejen rodinu řídí, ale dává jí také hlubší existenciální smysl.“

Adam Junek: „Byla pevným bodem, který se zdánlivě neproměňoval. Zároveň – ne vždy s nadšením a někdy trochu opožděně – posunula až mystickou roli panovníka a jeho rodiny k mnohem civilnější a vřelejší podobě firmy Koruna.“

Reklama

Související témata:

Doporučované