Hlavní obsah

Alžběta si pro nového krále vyžádala podporu. Co čekat od Charlese III.?

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles a královna Alžběta II. se účastní přehlídky královniny stráže pro Skotsko v červnu 2022.

Reklama

Princ Charles, nejstarší potomek královny Alžběty II., se stal králem. Dlouholetý následník trůnu známý pro svou angažovanost ale přináší obavy o to, jaká bude pozice monarchie v budoucnu.

Článek

Třiasedmdesátiletý princ Charles se zanedlouho stane nejstarším korunovaným panovníkem za posledních 300 let. Krále Charlese (či česky Karla) III. teď čeká těžký úkol - pokračovat v odkazu Alžběty II. Sám často prohlašoval, že chce být dobrým a zodpovědným monarchou. Kamenem na této cestě je fakt, že se v britské společnosti netěší velké popularitě. Průzkum z roku 2016 ukázal, že by si Charlese na trůnu přála jen čtvrtina lidí.

Britská média dříve dokonce často spekulovala o tom, že by královna mohla svého syna přeskočit a zajistit korunu vnukovi Williamovi. Před několika lety ale sama Alžběta II. tyto spekulace ukončila a označila Charlese, prince z Walesu, za svého nástupce.

„Až nastane čas a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně,“ vzkázala v letošním únorovém projevu.

Většinu svého dosavadního života zasvětil Charles charitativní práci. Stojí v čele nebo je patronem více než 400 charitativních organizací, podporuje mladé lidi a zaměřuje se na ochranu životního prostředí.

Jaká je současná pozice monarchie ve Velké Británii?

Od smrti princezny Diany uplynulo 25 let a britská královská rodina prošla řadou změn. Naučila se pracovat s veřejným míněním? Poškozují ji skandály jejích členů? A není dnes sama existence monarchie přežitkem?

Jeho vášeň pro společenské změny však vyvolávala i kritické ohlasy, například když tehdy ještě princ několikrát obeslal členy kabinetu a vyjadřoval své názory na kroky vlády. Vyvolal tím znepokojení u těch, kteří věří, že by se členové královské rodiny neměli politicky angažovat a zapojovat do debat o takovýchto tématech.

Charles ovšem několikrát zdůraznil, že jako král se takto silně vyjadřovat nebude. „Obě situace jsou naprosto rozdílné a já nebudu schopný dělat ty stejné věci, které dělám teď jako dědic. Samozřejmě budu jako král jednat na základě ústavních parametrů. Je to naprosto odlišná funkce,“ řekl pro BBC princ z Walesu.

Některá britská média uvádí, že by mohl přinést rozruch i do Buckinghamského paláce. Deník The Guardian uvedl, že se spekuluje o jeho plánech sjednotit královskou rodinu a její zřízení. Charles také hrdě prohlásil, že je připraven porušit zvyklosti, jimiž se běžně chování britského monarchy řídí, píše The Guardian.

Co by mohl přinést nástup Charlese na trůn?

Buckinghamský palác se podle zdrojů The Sunday Times obává, že nástup prince Charlese na trůn způsobí exodus států z Commonwealthu. V Británii už vypočítávají, kdo by mohl odpadnout nejdřív.

Zdroje z Buckinghamského paláce naznačily obavy, že po nástupu prince Charlese na trůn členské země Commonwelathu (Britského společenství národů) přeruší kontakty s královskou rodinou, což povede v dlouhodobém horizontu k rozpadu tohoto společenství, uvedl britský list The Sunday Times.

Charlesovy názory jsou známé pro svou nepředvídatelnost, píše deník The New Yorker, který je označil za „dokonale vyladěné tak, aby každého naštvaly“. Konzervativci podle listu kritizují jeho nadšení pro boj s klimatickou změnou, liberálové jeho zastávání britské sociální hierarchie.

Život krále Charlese

Celým jménem Charles Philip Arthur George se narodil v listopadu 1948. Charles a jeho tři mladší sourozenci Anne, Andrew a Edward, strávili své dětství v londýnském Buckinghamském paláci. Čtyři roky po jeho narození, v roce 1952, se stala jeho matka Alžběta II. královnou.

Charles je prvním členem královské rodiny, který získal vysokoškolský diplom. Na irské Trinity College vystudoval archeologii, antropologii a historii. Po studiích vstoupil ve stopách rodinné tradice do armády, od letectva po čase zamířil k námořnictvu.

V roce 1981 se Charles oženil s Dianou Spencerovou. Princezna Diana byla zbožňovaná veřejností, ale manželství, ze kterého vzešli princové William a Harry, příliš nefungovalo.

Královská svatba Charlese a Diany

Charles se s Dianou seznámil v roce 1980. Stalo se to víceméně náhodou, jelikož princ se v té době stýkal s Dianinou starší sestrou. Budoucí princezna ale znala královskou rodinu dobře, jelikož si jako malá hrávala s mladšími bratry Charlese. Mezi oběma přeskočila nečekaná jiskra a pouhý rok nato byla svatba.

Velkolepá svatba byla celosvětovou událostí. Princezna měla kouzelné šaty, přijela v kočáře a vše vypadalo jako z pohádky. Události, které následovaly, už bohužel tak pohádkové nebyly. Prvorozený syn William přinesl do královské rodiny velkou radost, ale poté začal vztah novomanželů upadat. Charles se ke své ženě choval odtažitě a po narození druhého syna se mezi nimi otevřela propast, která vedla k rozchodu.

Od roku 1992 žili manželé odděleně, přičemž oficiální rozvod připadl na srpen 1996. Pouhý rok nato Diana zemřela při autonehodě. V roce 2005 se Charles znovu oženil, tentokrát se svou dlouholetou milenkou Camillou.

Důležitou roli v tom hrála Charlesova láska a pozdější druhá manželka Camille Parker-Bowlesová. Od roku 1992 žili Charles a Diana odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. 31. srpna 1997 Diana tragicky zahynula při automobilové nehodě v Paříži i se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Charles má za sebou desítky let plnění královských povinnosti, mezi něž patří například různá diplomatická setkání. Zastupoval v některých situacích i královnu Alžbětu, letos například při oslavách Commonwealthu.

Deník The Daily Telegraph ho v roce 2008 označil za „nejpracovitějšího člena královské rodiny“ s tím, že jen během jednoho roku takových povinností stihl několik set.

Nového krále ovšem doprovází také řada skandálů. Naposledy na konci června převzal od kontroverzního katarského expremiéra kufřík s milionem eur. Novináři pak spekulovali o tom, zda v jeho sídle mohl fungovat mechanismus „peníze za přístup“ k Charlesovi.

Britská policie navíc vyšetřuje také loňský případ udělení vyznamenání a britského občanství saúdskému miliardáři, které zařídil Charlesův poradce Michael Fawcett. Ten kvůli odhalení rezignoval. Královy charity byly také často obviňovány z pochybného financování.

Charles uvedl, že po smrti Alžběty II. bude jemu i jeho rodině v následující době smutku útěchou vědomí, jak respektovaná a hluboce oblíbená královna byla.„Smrt mojí milované matky, Jejího Veličenstva královny, je chvílí největšího smutku pro mě i všechny členy mé rodiny,“ píše v oficiálním prohlášení.

Reklama

Doporučované