Hlavní obsah

Pásky na zmírnění bolesti? Kdo v Pekingu netejpuje, jako by nebyl

Bez komentáře: Tejpy na obličeji během biatlonového závodu měl i norský lyžař Johannes Tingnes Boe.Video: AP

 

Reklama

Během lyžařských závodů nelze na letošní olympiádě přehlédnout barevné kousky pásky rozmístěné po obličejích sportovců. Vysvětlení je prosté: V Pekingu mrzne. A tak sáhli po zdravotní pomůcce a našli pro ni jiné využití.

Článek

Do olympijských závodů s tejpy nalepenými na tvářích a nose už nastupuje většina lyžařů, české sportovce nevyjímaje. Většina používá pásku, aby si jí během závodů v Pekingu chránila tváře a nos před následky mrazivých teplot a drsného větru, vysvětlují například listy The Huffington Post nebo The New York Times.

Jak připomíná server Today, nejde o docela nový trend. Poprvé se na olympiádě objevil v roce 2018 v korejském Pchjongčchangu, kdy si americký alpský lyžař Ted Ligety přes nos a tváře nalepil výraznou pásku s nápisem USA.

Elastický materiál, po kterém sportovci často sáhnou, je kineziologická páska. Ta se běžně používá ke zmírnění bolesti a podpoře svalů. Sportovci ji obvykle aplikují na klouby nebo svaly – na obličej se používá jen zřídka. A z dobrého důvodu. Páska není určená na obličej, natož k ochraně před extrémními teplotami. Nikdo ji takto netestoval.

„Během let jsme viděli využití kineziologické pásky jako ochrany proti větru při zimních sportech. Takže i když to není klinicky schválené využití, oceňujeme vynalézavost lidí,“ vyjádřil se pro deník US Today Greg Venner, prezident a výkonný ředitel firmy KT Tape. Ten zároveň varoval také, že lepicí pásku může být těžké odlepit.

„KT Tape nepodporuje používání kineziologické pásky na tvář, protože to není klinicky otestované – a lepidlo, které pásku drží na místě, funguje hodně dobře. Proto může být náročné ji pak odlepit z jemné tváře na obličeji,“ varoval Venner. „Každopádně ale tleskáme kreativitě.“

Nicméně stoupající obliba této praktiky naznačuje, že to zřejmě funguje (a bez vyrážky).

+2

Reklama

Doporučované