Hlavní obsah

Požárům v Kanadě tuhá zima nevadí. Na jihozápadě je jich rekordní množství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2023 v Kanadě při požárech shořela plocha zhruba dvakrát větší než Česká republika.

Reklama

I uprostřed tuhé zimy jsou v Kanadě znát pozůstatky loňské sezony lesních požárů. Požáry totiž na rekordním počtu míst stále hoří, i pod tlustou vrstvou sněhu. To podle vědců vyvolává obavy, co přinese nadcházející léto.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Lidé, kteří v zimě projíždějí po dálnici městem Fort Nelson v Britské Kolumbii (BC), mohou vidět - a cítit - oblaka bílého kouře, která se valí z půdy kolem nich. Sonja Leverkusová, hasička a vědkyně, která je obyvatelkou tohoto malého městečka na severovýchodě Britské Kolumbie, pro BBC popsala, jak v listopadu cestovala autem během sněhové bouře, ale sníh neměl bílou barvu.

Podle ní byl sníh spíše modrošedý, a to kvůli kouři, který se ve vzduchu nacházel. „Nikdy jsem nezažila sněhovou bouři, která by byla cítit kouřem,“ řekla Leverkusová, jež žije na severu regionu více než 15 let. Dodala, že kouř byl vidět i v krutých mrazivých dnech, kdy teploty klesly až na -40 stupňů Celsia.

Tyto požáry nejsou ničím neobvyklým. Za posledních 10 let se v Britské Kolumbii vyskytlo v průměru pět nebo šest požárů, které pokračovaly v hoření i během chladných měsíců, tvrdí odborníci. V lednu však provincie zaznamenala bezprecedentní maximum 106 aktivních požárů, což mezi vědci zabývajícími se požáry vyvolává obavy, co budou tyto doutnající požáry znamenat pro nadcházející sezonu lesních požárů.

Většina z nich obvykle před jarem sama uhasne, ale podle údajů provincie, na něž se odvolává BBC, jich stále hoří 91. Ty, které do března nevyhasnou, by se mohly znovu naplno rozhořet, jakmile sníh roztaje a budou vystaveny přístupu vzduchu.

Z tohoto důvodu vědci varují, že mohou přispět k brzkému začátku sezony lesních požárů. I sousední provincie Alberta zaznamenává nárůst těchto zimních požárů, na začátku února jich tam hořelo 57, což je téměř desetkrát více, než je pětiletý průměr.

Reklama

Doporučované