Hlavní obsah

Pracovat v pátek? Zvláštní. Emiráty mění zažité zvyky

Foto: Profimedia.cz

V mešitách v Dubaji dnes bylo rušno. Mnozí věřící se ale později museli vrátit do kanceláří, což doposud zvykem nebylo.

Reklama

Spojené arabské emiráty se staly první zemí na světě, která zavedla kratší pracovní týden než pětidenní. V SAE se nově bude pracovat čtyři a půl dne, víkendy se nyní budou skládat z pátečního odpoledne, soboty a neděle.

Článek

Spojené arabské emiráty (SAE) za sebou mají historicky první pracovní pátek. Státní orgány a školy budou ode dneška fungovat čtyři a půl dne v týdnu. V pátek budou zavírat ve 12 hodin, aby se ve 13:15 lidé mohli dostavit k modlitbám. Změnu někteří obyvatelé země vítají, jiní ji kritizují.

SAE jsou totiž ze zhruba tří čtvrtin muslimskou zemí. Pátek je pro muslimy dnem veřejné pobožnosti, v mešitách se konají významné páteční modlitby, jejichž čas obvykle závisí na poloze slunce. Přestože se v pátek nově bude pracovat jenom dopoledne, bude to pro řadu obyvatel země znamenat komplikace.

Nová změna je významná ze dvou důvodů. Spojené arabské emiráty jsou pravděpodobně první zemí, která zavedla kratší pracovní týden než pětidenní. O konceptu kratších pracovních týdnů se mezi odborníky dlouhodobě polemizuje, podle některých by lidé v takovém uspořádání mohli ve výsledku být dokonce produktivnější.

Vládní krok ale také zemi přibližuje fungování západních zemí. Země se totiž podle webu The Guardian potýká s rostoucí konkurencí v rámci mezinárodního obchodu ze strany ostatních zemí v oblasti Perského zálivu, zejména Saúdské Arábie.

Až dosud měly SAE víkend od pátku do soboty, což je v mnoha převážně muslimských zemích standardní. Do roku 2006 navíc země podle webu The Guardian víkendový režim držela od čtvrtka do pátku. Není radno si v SAE zvykat na pracovní týden.

„Raději bych měla v pátek volno. To je to, co všichni známe a milujeme - volný pátek a možnost něco podniknout. Ale teď to bude sobota,“ řekla pro The Guardian 22letá Britka Rachel Kingová, která pracuje v pohostinství a v Dubaji žije už šest měsíců.

„Dnes je první pracovní pátek, je to trochu zvláštní pocit. Dává mi to smysl, alespoň pro bankovní sektor. Pracujeme teď ve stejný den jako všichni ostatní na světě,“ řekl 34letý Ahmad Bilbisi, zaměstnanec bankovního sektoru.

Změnu režimu, která obyvatelům SAE poměrně výrazně zasáhne do životů, místní vláda oznámila teprve před měsícem. Týká se především státních institucí, většina zaměstnanců firem v soukromém sektoru bude v pátek pracovat po celý den.

Ze 195 společností oslovených poradenskou firmou Mercer se čtyřapůldenní pracovní týden chystá dodržovat pouze 23 procent. Na režim víkendů v sobotu a neděli ale přešla více než polovina z nich.

„Prodloužený víkend je nejen součástí snahy vlády SAE o nalezení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a zlepšení sociálního blahobytu, ale zároveň snahy o zvýšení výkonnosti s cílem zvýšit hospodářskou konkurenceschopnost SAE,“ uvedla státní tisková agentura WAM v prosinci, kdy vláda krok oznamovala.

Někteří zaměstnanci veřejného sektoru mají možnost pracovat v pátek z domova, zaměstnanci vlády se však začátkem tohoto týdne podle místních médií dozvěděli, že většina z nich bude muset být od 7:30 ráno do 12:00 fyzicky přítomna.

Reklama

Doporučované