Hlavní obsah

Před ohněm prchají z ostrovu Rhodos davy turistů, jsou mezi nimi i Češi

Foto: Getty Images

Požár na Rhodosu.

Reklama

Požáry sužují řecký ostrov Rhodos již několik dní, v sobotu však museli být evakuováni turisté z několika letovisek, mezi nimi i Češi.

Článek

Tisíce turistů i místních na řeckém ostrově Rhodos se v sobotu odpoledne musely evakuovat kvůli velkému lesnímu požáru. Turisty z několika hotelů a penzionů do bezpečí odvážely autobusy a lodě. Informoval o tom deník Kathimerini. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, potvrdilo ČTK české Ministerstvo zahraničí.

„Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos. Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany. V pohotovosti je také honorární konzulát přímo na ostrově,“ uvedla Mariana Wernerová z odboru komunikace Ministerstva zahraničí.

Na záběrech zveřejněných řeckou televizí jsou vidět plameny v  blízkosti penzionů a kolem hustý dým. Některé turisty odvezli i místní farmáři na nákladních autech. S evakuací osob z pláží na východě ostrova pomáhala řecké pobřežní stráži také soukromá plavidla.

Podle hasičů je situace velmi vážná, protože v oblasti je silný vítr. Na některých místech na Rhodosu byly rovněž přerušeny dodávky elektřiny, podle agentury AMNA z preventivních důvodů.

S požáry na Rhodosu přijeli v sobotu bojovat také slovenští hasiči. „Hasiči nadále bojují s rozsáhlým požárem na Rhodosu. Slovenský tým vytvořil nedaleko pobřežních resortů čerpací stanici s pomocí velkoobjemové cisterny,“ napsal slovenský hasičský a záchranný sbor na facebooku.

V oblasti operuje celkem pět vrtulníků a 173 hasičů, sobotním požárem byl zasažen zejména jih ostrova v oblasti letoviska Kiotari, píše BBC. Turisté byli odvezeni dál na jih do letoviska Gennadi, kde dostali náhradní ubytování v hotelech. Už v pátek v noci dostali pokyn k evakuaci také obyvatelé vesničky Laerma, která leží v centrální části ostrova.

Boj s lesními požáry na Rhodosu ztěžuje hasičům silný vítr, k šíření ohně přispívá také vlna veder. Teploty se ve velké části Řecka pohybují už týden kolem 40 stupňů a podle meteorologů mají extrémní vedra trvat s mírným ochlazením v pondělí nejspíš ještě týden.

Reklama

Doporučované