Hlavní obsah

Chorvatsko, Řecko a Itálie. Češi ukázali, jak draho je v oblíbených destinacích

Foto: Shutterstock.com/xbrchx

Ilustrační fotografie.

Reklama

Drahá doprava, pivo i jídlo. Podívejte se, na kolik vás vyjde pobyt v Chorvatsku, Itálii nebo Řecku. Čtenáři Seznam Zpráv poslali ze třech zemí redakci fotografie jídelních lístků a dalších cenovek.

Článek

Češi vyrazili na dovolenou do nejoblíbenějších letních destinací. Na některých místech ale byli zaskočeni, že ceny místních potravin, ubytování nebo jídel v restauracích letos výrazně vyrostly.

Seznam Zprávy proto požádaly své čtenáře, aby redakci nasdíleli fotografie z místních barů, kempů, restaurací, a to v různých zemích. Vybrali jsme přehledně tři dovolenkové destinace, a nabízíme tak pohled na to, jak je na místě draho.

Chorvatsko

Už o víkendu Seznam Zprávy popsaly, v jakém rozmezí se ceny v zemi pohybují. Čtenáři poslali i další fotografie z různých koutů Chorvatska. Tomáš se vrátil z dovolené, kterou trávil na ostrově Rab.

„Již příjezd na ostrov byl poněkud dražší. Trajekt za 58 eur (1383 korun) – když porovnám, že trajekt z Německa do Švédska mě stál 70 eur (1670 korun), je to velmi drahé. Pivo se v Chorvatsku v žádné restauraci nedostalo pod tři eura (71 korun), klasikou bylo spíše čtyři a více eur. Ceny za jídlo se pohybovaly od 14 eur (334 korun) výše,“ napsal pro Seznam Zprávy.

Přišlo mu, že je v Chorvatsku i méně lidí, ubytovací kapacity byly podle Tomáše poloprázdné. V restauraci vždy našel volné místo. Zaplněné byly podle jeho slov jen populární pláže.

Foto: Ondřej Černý

Ceník jídla na ostrově Rab.

Další pohled nabízí česká cestovatelka Aneta, která na Jadran jezdí pravidelně. Podle ní není zdražení zase tak výrazné. Letos tráví dovolenou u Šibeniku.

„Něco je levné, něco je dražší. S sebou vozíme minimum potravin, vše kupujeme na místě. V supermarketech se dá vybírat i z akčního zboží. Zmrzlinu jsme kupovali kopeček za 1,3 až 1,6 eura (38 korun), ale dvojitá porce kopečků, takže také lepší než u nás. Restaurace byly vždy dražší, ale bez problémů plnohodnotné jídlo kolem 15 eur (357 korun),“ popisuje své zkušenosti.

Foto: Klára Šimková

Ceny za jídlo a pití na Makarské.

Ceník restaurace poslala redakci také Češka Klára Šimková z centra Makarské, pár metrů od přístavu. Půllitr piva byl za dvě eura (47 korun), pizza za osm eur (190 korun) a špagety za 8,63 eura (205 korun).

Itálie

Čech Tomáš Přibyl tráví dovolenou v Itálii. „Zmrzlina tu stojí od 2,50 eura (59 korun) po 3,50 eura (83 korun) veliká, větší než u nás,“ uvedl. Poslal také ceník z restaurace, kde pizza stála od pěti eur (119 korun) do 11 eur (262 korun).

Češka Jitka tráví volné dny také v Itálii. „Nejsme sice u moře, ale v Itálii u jezera. Zmrzlina (cena průměr) kopeček za 1,80 eura (42 korun), ale není to odměřené jako v Čechách a pizza kolem devíti eur (214 korun) a mořské plody kolem 12 eur (286 korun), víno v karafě jeden litr 10 eur (238 korun),“ vyjmenovává ceny.

Foto: Jitka Kubíčková

Fotografie ceníku z Itálie.

Viktor Malý je na dovolené na jihu Itálie. „Ceny pizzy jsou v rozmezí sedmi až 13 eur (167–310 korun) v celé Itálii. Ceny nafty se hodně liší, jsou v rozmezí od 1,62 eura (38 korun) až po 2,2 eura (52 korun) na dálnici. Všude se dá platit kartou a nemají s tím sebemenší problém. Pláže čisté, jemný písek a neuvěřitelně teplé moře. Do Chorvatska se už nikdy nevrátíme. Itálie nás s manželkou chytla za srdce,“ napsal z dovolené čtenář Seznam Zpráv.

Ceny piva v Chorvatsku, Řecku a Itálii

Chorvatsko: 2 € (47 korun), 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).

Itálie: 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).

Řecko: 3 - 3,50 € (71 až 83 korun).

Zdroj: Nabídka restaurací v turistických lokalitách daných zemích.

Řecko

Ceny lze srovnat i s další zemí na jihu Evropy. „Zasílám foto jídelního lístku ze Sarti v Řecku, Chalkidiki. Například gyros v pitě za čtyři eura (95 korun), gyros na talíři 8,50 eura (202 korun), rizoto s krevetami 10 eur (238 korun), čepované pivo 0,5 litru pět eur (119 korun),“ uvedla Češka Petra Máchová.

Foto: Tomáš Lunacek

Fotografie cen v Řecku na ostrově Rhodos.

Na ostrov Rhodos se letos v létě vydal Čech Tomáš. Řecký salát pro dva podle něj vyšel v místní restauraci na sedm eur (167 korun), vepřový steak stál 13 eur (310 korun) a kalamáry 17 eur (405 korun).

Vysoké ceny neodradily

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež uvedl, že se ceny v dovolenkových destinacích mírně zvýšily. Čechy to od koupě zájezdů, konkrétně třeba do Chorvatska, ale neodradilo.

„Cestovní kanceláře vnímají situaci v Chorvatsku jako standardní. Inflace a přechod na euro mírně zvýšily ceny. Silná koruna část eliminovala = zdražení je nižší než u nás. Na prodeje zájezdů to nemělo a nemá vliv,“ napsal ve vyjádření Papež.

Chorvatsko vstoupilo v lednu do eurozóny a schengenského prostoru, nicméně letos očekává rekordní turistickou sezonu, která by mohla překonat dosud tu nejúspěšnější z předcovidového roku 2019. Podle předsezonních odhadů zamíří letos do země na Jadranu až milion Čechů.

Výzva čtenářům

Změnili jste pro letošní rok místo pobytu v Chorvatsku kvůli přijetí eura? Vybrali jste si například levnější formu ubytování než v předchozích letech?

Pošlete nám na e-mail: domacisz@seznam.cz informace, kolik vás letos vyšlo ubytování v Chorvatsku a zda dovolenou trávíte v hotelu, kempu, nebo v apartmánu. Děkujeme.

Reklama

Doporučované