Hlavní obsah

Před osmi lety přišel do Německa jako uprchlík, teď ho zvolili starostou

Foto: Profimedia.cz

Ryyan Alshebl, nový starosta vesnice Ostelsheim.

Reklama

Devětadvacetiletý Ryyan Alshebl, který je členem německých Zelených, opustil Sýrii kvůli občanské válce. Jedná se o prvního uprchlíka, který bude v Německu zastávat takto vysokou funkci.

Článek

Syřan, který přišel do Německa v roce 2015 jako uprchlík, byl zvolen starostou vesnice na jihozápadě země. S odvoláním na německé zdroje o tom píše na webu britský The Guardian.

V nedělních volbách starosty v Ostelsheimu, malé obci přibližně s 2500 obyvateli ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, Alshebl získal největší množství hlasů. Po vítězství ve volbách na post starosty Ostelsheimu se plánuje do této obce přestěhovat.

Alshebl, který v konkurenci dvou dalších nezávislých kandidátů nasbíral 55,4% podporu, na sociálních sítích označil výsledek za „senzační“ a prohlásil, že Ostelsheim „je symbolem tolerance a příkladem širokého rozhledu a kosmopolitismu pro celé Německo“.

„Moje kořeny jsou v Sýrii, ale můj domov a budoucnost jsou v Německu,“ řekl Ryyan Alshebl po vítězství ve volbách podle webu Deutsche Welle. Volební výhru na instagramu označil za vysokou poctu, ale i odpovědnost.

V posledních týdnech byl naplno v režimu kampaně, navštěvoval místní podniky a události, jako je například „pletení panenek“ v evangelickém komunitním centru. „Bohužel mi chybí potřebné dovednosti a talent, abych mohl sám plést. Proto jsem dámy při pletení bavil řečmi o kampani,“ zavtipkoval Alshebl na instagramu.

O migraci v Evropě

Za leden a únor Itálie eviduje víc než dvojnásobek migrantů co za stejné období loni. A trend pokračuje i v březnu. Expert na migraci Robert Stojanov čeká další růst, ale jak řekl pro SZ, o krizi se zatím mluvit nedá.

Alshebl ve své kampani označil za jednu ze svých priorit digitální přístup ke službám veřejné správy v regionu. Za důležitá rovněž považuje témata sociální soudržnosti a hospodářského rozvoje. Rovněž chce dosáhnout toho, aby byl Ostelsheim klimaticky neutrální a investoval především do obnovitelných zdrojů energie.

Narodil se v roce 1994 ve městě As Suvajda v jihozápadní Sýrii, začal studovat obor finanční a bankovní management. Jeho studia však přerušila krvavá občanská válka. Místní televize SWR uvedla, že ze Sýrie odešel ve 21 letech, aby se vyhnul odvodu do armády.

„Být nucen vyhořet ve válce ve prospěch bojující strany, nebo opustit zemi a podvolit se nejistému osudu,“ popisuje na svých webových stránkách Alshebl dilema, s nímž se musel před osmi lety vyrovnat. Vybral si druhou možnost.

Ze Sýrie vycestoval přes Středozemní moře a skončil v Německu. „Ve společném ubytování (zařízení pro uprchlíky, pozn. red.) sice máte postel, střechu a trochu jídla, za což je člověk přirozeně velmi vděčný, ale reálně se dá dělat jen jedno: rychle se postavit na nohy a začít investovat do vlastní budoucnosti,“ píše na svém webu.

Alshebl se začal okamžitě učit německý jazyk, díky čemuž již brzy poté absolvoval stáž v administrativě. Po získání německého občanství začal pracovat pro místní úřad ve městě Althengstett, které leží jen nedaleko Ostelsheimu, kde bude Syřan nově starostou.

V rámci jeho administrativní práce na úřadě jeden z jeho nadřízených podle webu Stern „rozpoznal jeho talent a motivoval ho, aby se do kandidatury na post starosty skutečně pustil“.

Ze Sýrie

Dva roky novinářka Luna Watfa reportovala o soudu s muži, kteří mučili tisíce Syřanů. Proces pro ni byl osobní. Ve věznici, kde se zločiny děly, sama strávila 13 měsíců. „Mnohé jsem díky soudu pochopila, ale neodpustila,“ říká.

Syn středoškolské učitelky a zemědělského inženýra Alshebl na svých internetových stránkách píše, že vyrůstal v drúzské domácnosti. Drúzové jsou nábožensko-etnická komunita, která se vyvinula z islámu v samostatnou monoteistickou víru a která dnes tvoří asi tři procenta syrské populace.

Nový starosta Ostelsheimu je pravděpodobně prvním z přibližně 430 tisíc syrských uprchlíků, kteří v letech 2015–2016 požádali v Německu o azyl, kdo se do takové funkce dostal.

Celkově bylo v Německu v tomto dvouletém období zaregistrováno téměř 1,2 milionu žádostí o azyl.

Sociální demokrat Mike Josef, který minulý týden zvítězil ve druhém kole voleb a stal se starostou Frankfurtu, se narodil v syrském Kámišlí. S Alsheblem ale nesnese srovnání, Josef totiž v Německu žije už od 80. let minulého století.

Reklama

Doporučované