Hlavní obsah

Premiér Kataru: Jednání mezi Izraelem a Hamásem o rukojmích pokročila

Foto: Vered Barequet, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle stanice Sky News Izrael souhlasil s rámcovým nastavením nové dohody předložené Hamásu.

Článek

Během víkendových jednání šéfů tajných služeb USA, Izraele a Egypta v Paříži, která měla umožnit novou dohodu mezi Izraelem a Hamásem o propuštění rukojmích, bylo dosaženo významného pokroku. Prohlásil to katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Katar spolu se Spojenými státy a Egyptem vyjednávání mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás zprostředkovává.

Sání na webináři Atlantické rady ve Washingtonu vyjádřil naději, že rámec nové dohody o přerušení bojů v Pásmu Gazy a propuštění zadržovaných rukojmích bude doručen představitelům Hamásu a „dostane je do pozice, kdy se budou (na dohodě) konstruktivně podílet“.

Stanice Sky News v pondělí uvedla, že Izrael na jednání v Paříži s rámcovým nastavením nové dohody souhlasil a tato dohoda je dnes předkládána Hamásu. Dohoda podle Sky News předpokládá propuštění všech rukojmích zadržovaných Hamásem a „rozfázované přestávky“ ve válce Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy. Izrael by také pustil do Gazy více humanitární pomoci a propustil další palestinské vězně.

Reklama

Doporučované