Hlavní obsah

Premiérce vyčítají, že vzala na summit dceru. „Budu matkou, jakou sama chci“

Foto: Profimedia.cz

Italská premiérka Giorgia Meloniová na summitu skupiny G20 na Bali.

Reklama

Italská premiérka Giorgia Meloniová ostře odpověděla kritikům, kteří si stěžovali na to, že na summit G20 s sebou vzala svou šestiletou dceru. Vzkázala jim, že to není jejich věc a ona má právo být takovou matkou, jakou si přeje.

Článek

Účast italské premiérky Giorgie Meloniové na summitu skupiny G20 v Indonésii vzbudila v Itálii pozdvižení. Jeho osou byla skutečnost, že si s sebou politička, navzdory svému nabitému programu, vezla svou šestiletou dceru.

„Proč se Giorgia Meloniová rozhodla v těchto čtyřech dnech, které vyžadují veškerou duševní, fyzickou a emocionální energii ústavní činitelky, vzít na sebe břemeno… dcery ve vleku?“ napsal italský deník La Repubblica. Meloniové přitom vzkázal, že „je čas na práci a čas na péči o děti“ a „na summitu G20 na Bali se to nemůže překrývat“.

To, že si italská premiérka na Bali, kde jednala s americkým prezidentem Joe Bidenem nebo čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, přivezla dceru, jí nemohl zapomenout ani sloupkař italského deníku La Stampa. Premiérce radil, že měla dceru nechat doma a říct jí: „Promiň, ale maminka musí zachraňovat Itálii“.

Meloniová, která je první italskou premiérkou a jedinou ženskou lídryní zastoupenou na summitu G20, se proti kritice ostře vymezila. Poukázal na to deník The Times.

„Ptám se těch, kteří vyvolávají tuto vášnivou diskusi: Myslíte si, že je vaše věc, jak vychovávám svou dceru? Protože dovolte, abych vám sdělila novinku - není,“ vzkázala premiérka kritikům na facebooku.

„Mám právo být takovou matkou, jakou si přeji, a mám právo udělat pro tento národ vše, co mohu, aniž bych Ginevře upírala její matku. Doufám, že tato odpověď stačí k tomu, aby vás přesvědčila, abyste přešli k tématům, která jsou důležitější a o nichž máte matné znalosti,“ dodala.

Na tom, že je matkou, si Meloniová, která je zastánkyní „tradiční rodiny“, zakládala i během předvolební kampaně. „Jsem Giorgia, jsem žena, jsem matka, jsem křesťanka! O to mě nepřipravíte,“ hlásala na setkáních s voliči.

Meloniová na Bali

Italská premiérka Meloniová na summitu skupiny G20 na Bali řešila s Joem Bidenem podporu Ukrajiny, stabilitu ve Středomoří i vztahy s Čínou.

„Meloniová a Biden znovu potvrdili hluboké a trvalé vazby mezi našimi dvěma národy a silný zájem na dalším posilování partnerství v četných oblastech společného zájmu,“ uvedla kancelář italské premiérky.

Bílý dům dodal, že jednali o „odhodlání nadále poskytovat Ukrajině podporu, kterou potřebuje ke své obraně, a hnát Rusko k odpovědnosti za jeho agresi“.

Spolu s čínským prezidentem se zase Meloniová shodla na tom, že je zapotřebí vynaložit veškeré diplomatické úsilí k ukončení války na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované