Hlavní obsah

„Přestaňte rapovat mé písně,“ vzkázal Eminem prezidentskému kandidátovi

Foto: Juli Hansen, Shutterstock.com

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Vivek Ramaswamy.

Reklama

Slavný rapper Eminem zakázal republikánskému prezidentskému kandidátovi Viveku Ramaswamymu v kampani zpívat jeho písně. Reaguje na vystoupení politika, který na veletrhu ve státě Iowa předvedl jeho píseň „Lose Yourself“.

Článek

„Jakékoli provedení Eminemova díla v prezidentské kampani Viveka Ramaswamyho budeme odteď považovat za podstatné porušení naší licence,“ píše se podle BBC v dopise, který republikánský kandidát obdržel od Eminemovy nahrávací společnosti Broadcast Music, Inc.

Ta uvádí, že se na ni rapper – vlastním jménem Marshall Mathers III. – obrátil s tím, že si nepřeje, aby politik využíval jeho hudební skladby. Ramaswamyho mluvčí Tricia McLaughlinová upřesnila, že zpěvákově žádosti vyhoví.

„Vivek jen vystoupil na pódium a uvolnil se,“ vysvětlila. „Ke smutku amerického lidu budeme muset rapování nechat na skutečném Slim Shadym,“ dodala s odkazem na Eminemovu přezdívku.

Situaci na sociální síti X (dříve Twitter) okomentoval i sám Ramaswamy. V příspěvku, ve kterém Eminema označil, cituje jinou z jeho skladeb, „The Real Slim Shady“. „Neřekl to, co si myslím, že řekl, že ne?“ reaguje na zpěvákovu žádost o to, aby přestal využívat jeho písní.

Ramaswamy, osmatřicetiletý politický nováček, je podle BBC považován za vycházející hvězdu kampaně po skvělém výkonu v republikánské debatě z minulého týdne. Sám sebe postavil do role outsidera ochotného rozvíjet agendu „Amerika na prvním místě“ bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Jak ale upozorňuje deník The Guardian, Ramaswamyho tvrzení, že je politický outsider, stojí v kontrastu s jeho hlubokými vazbami na pravicové dárce a influencery, jako jsou například podnikatel Peter Thiel nebo advokát Leonard Leo.

V každém případě ale není jediným politikem, který obdržel stížnost od hudební hvězdy. Sám Trump dostal desítky dopisů (namátkově od Rolling Stones, Queen, Adele nebo Pharella Williamse), které ho informovaly, že nemá povolení používat jejich hudbu na předvolebních či prezidentských akcích.

V roce 2008 pak skupina Foo Fighters vystoupila proti republikánovi Johnu McCainovi kvůli použití melodie z písně My Hero během prezidentského běhu a Jackson Browne politika žaloval, aby jej donutil přestat v kampani používat píseň Running on Empty.

Reklama

Doporučované