Hlavní obsah

Musk zacouval, bojí se pokuty. „Špatně jsem to pochopil,“ omlouvá se zaměstnanci

Foto: Profimedia.cz

Elon Musk, vládce Twitteru. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý zaměstnanec Twitteru nevěděl, zda ho propustili. Veřejně proto oslovil šéfa firmy Muska. Strhla se názorová přestřelka, v níž padla i nemilá slova. Nakonec se však Musk omluvil. Za změnou názoru nejspíše stály peníze.

Článek

Šéf Twitteru Elon Musk se po kritice omluvil bývalému zaměstnanci, se kterým si veřejně vyměnil několik nevybíravých zpráv. Halli Thorleifsson, který ve firmě dosud zastával funkci ředitele v oblasti produktového designu, se ho na twitteru po devíti dnech nejistoty zeptal, zda ho propustili. Musk se s ním pustil do názorové přestřelky, kterou ukončil slovy „on je ten nejhorší“.

„Chtěl bych se Hallimu omluvit za to, že jsem špatně pochopil jeho situaci. (Nepochopení) bylo založeno na věcech, které mi byly řečeny a které byly nepravdivé nebo v některých případech pravdivé, ale nebyly smysluplné,“ uvedl Musk na twitteru několik hodin nato. Thorleifssonovi, kterému mezitím napsali, že byl propuštěn, přitom zjevně nabídl, že může ve firmě zůstat.

Zahraniční média naznačují, že k náhlé změně názorů nejspíše nedošlo jen tak. Muska k ní mohlo přimět zjištění, že za Thorleifssonovo propuštění by jeho firma musela zaplatit velký obnos peněz. Podle serveru Boss Hunting by se mohlo jednat až o 100 milionů dolarů.

Thorleifsson totiž nebyl pouze řadovým zaměstnancem Twitteru. Pětačtyřicetiletý muž se na pozici ředitele dostal, když v roce 2021 prodal společnosti designérskou agenturu Ueno, kterou založil v roce 2014 v Reykjavíku. Na základě dohody, kterou s gigantem před dvěma lety podepsal, mu při propuštění náleží vysoké odstupné.

Ještě předtím, než Musk připustil, že by mohl ve firmě setrvat, Thorleifsson uvedl: „Moje teorie je, že udělali chybu a teď hledají cokoli, z čeho by mohli udělat důvod propuštění a nemuseli by plnit své smluvní závazky.“

Musk se stal opět nejbohatším člověkem planety

V prosinci držel miliardář Elon Musk smutné prvenství v největší ztrátě majetku. I přes pochyby, zda dokáže zase někdy vyšplhat na finanční vrchol, po dvou měsících titul nejbohatšího člověka na planetě získal zpátky.

Přestřelka na twitteru

Thorleifssonovi byl před několika dny bez vysvětlení odebrán přístup do interního systému. O tom, co tento krok znamená, ho ovšem nikdo neinformoval, píše stanice BBC, která na jeho příběh upozornila.

Thorleifsson se proto obrátil na firemní oddělení lidských zdrojů. Jenže ani tam mu nebyli schopni sdělit, zda o práci přišel, či nikoliv.

Na jeho další e-maily mu vedení Twitteru neodpovídalo.

Muž se proto rozhodl oslovit majitele společnosti Elona Muska veřejně – přímo na platformě, které Musk šéfuje.

„Vážený pane Musku, před devíti dny mi byl spolu s dalšími asi 200 zaměstnanci Twitteru přerušen přístup k pracovnímu počítači. Vedoucí vašeho personálního oddělení však není schopen potvrdit, zda jsem zaměstnancem, či nikoliv. Na mé e-maily mi neodpovídáte. Možná že když mě bude dost lidí retweetovat, odpovíte mi tady?“ napsal na twitteru Thorleifsson.

Musk na jeho příspěvek nakonec zareagoval. Následně se na twitteru odehrála ostře sledovaná přestřelka. Majitel firmy se Thorleifssona zeptal, jakou práci v ní zastával. Ten mu odpověděl, že nemá oprávnění veřejně mluvit o obsahu své práce. Musk ovšem vzápětí odvětil: „Je to schváleno, jen do toho“.

Thorleifsson tedy popsal, jaké aktivity v Twitteru vykonával, včetně najímání designérů, pomoci společnosti při oslovování mladších uživatelů či vedení projektů na „zvýšení úrovně designu v celé společnosti“.

Musk ovšem namítal, že čtyři měsíce žádné lidi do designérských pozic nenajímal, a po Thorleifssonovi chtěl fotky jeho práce jako důkaz. Ten mu je ovšem poslat nemohl, protože v době diskuze již neměl přístup do svého firemního počítače.

Na to majitel Twitteru Thorleifssonovi poslal mem z filmu Office Space, kde se manažeři zaměstnance, který se zoufale snaží ospravedlnit svou funkci, ptají: „Řekl byste o sobě, že jste člověk, který má rád lidi?“ Celou konverzaci pak Musk završil dvěma vysmátými emotikony.

Krátce nato Thorleifsson obdržel e-mail, ve kterém mu firma oznámila, že byl propuštěn.

Nejistá budoucnost

Thorleifsson pro stanici BBC uvedl, že celá situace je pro něj nepochopitelná a „extrémně stresující“. Popsal přitom, jak zásadně ztráta zaměstnání nejspíše ovlivní život jeho samotného i jeho rodiny.

Halli Thorleifsson v roce 2021 prodal Twitteru svou designérskou agenturu Ueno, kterou založil v roce 2014 v Reykjavíku. Spolu s tím se stal zaměstnancem Twitteru na plný úvazek.

Podnikatel vysvětlil, že firmu prodal, protože trpí svalovou dystrofií a jeho tělo mu „pomalu, ale jistě vypovídá službu“. „Mám před sebou ještě několik dobrých pracovních let, takže to byl způsob, jak zabalit svou firmu a připravit sebe a svou rodinu na roky, kdy už nebudu moci tolik pracovat,“ tvrdí Thorleifsson, který je připoután na invalidní vozík.

Nyní již bývalý zaměstnanec Twitteru, který je otcem dvou dětí, má teď strach, že Musk nedodrží smlouvu. Při prodeji své firmy před dvěma lety se s gigantem dohodl, že dostane odstupné.

„Je to nesmírně stresující. Je to můj důchodový fond, způsob, jak se postarat o sebe a svou rodinu, až moje nemoc postoupí. Mít na druhé straně nejbohatšího muže na světě, který potenciálně odmítá dodržovat smlouvy, pro mě není snadné přijmout,“ říká Thorleifsson.

Muskovo převzetí Twitteru vyústilo v masivní propuštění zaměstnanců. Zatímco ještě v říjnu ve firmě pracovalo přibližně 7500 lidí, dnes jich je pouze okolo 2000. V minulém měsíci spolu s Thorleifssonem pravděpodobně firma propustila další dva tisíce lidí.

Jak upozorňuje server Business Insider, několik bývalých zaměstnanců Twitteru, kteří trpí zdravotním postižením, v listopadu na Muska podalo hromadnou žalobu. Stěžovali si na to, že Musk přísnými pracovními požadavky, které ve firmě zavedl po jejím převzetí, porušuje zákony o diskriminaci.

Jedním z nich byl inženýr Dmitrij Borodaenko, jenž v minulosti prodělal rakovinu. Vyhodili ho poté, co řekl, že by kvůli „mimořádnému riziku“, které pro něj představuje nákaza covidem-19, raději pracoval z domova.

Reklama

Doporučované