Hlavní obsah

Při explozi na čerpací stanici v Irsku zemřelo minimálně deset lidí

Foto: Profimedia.cz

Výbuch nastal v pátek krátce po 15:00 místního času (16:00 SELČ) na čerpací stanici Applegreen na okraji vesnice Creeslough.

Reklama

aktualizováno •

Čerpací stanice ve vesnici Creeslough je podle poslance za katolickou republikánskou stranu Sinn Féin Pearse Dohertyho jediným obchodem v obci a sídlí u ní také pošta a kadeřnictví.

Článek

Minimálně deset obětí si vyžádala páteční exploze na čerpací stanici na severovýchodě Irska, uvádí britský server The Guardian. Záchranáři další oběti, byť s minimální vyhlídkou, že by přežili, dále hledají.

Podle irského serveru Independent jsou mezi oběťmi tři ženy, čtyři muži, holčička a dva dospívající.

Záchranné operace pokračovaly i v noci z pátku na sobotu. Příčina exploze zatím není známá.

Výbuch nastal v pátek krátce po 15:00 místního času (16:00 SELČ) na čerpací stanici Applegreen na okraji vesnice Creeslough, která je vzdálená asi 25 kilometrů od města Letterkenny na severu země.

Fotografie z místa zachycují do povětří vyhozené stěny v obytné budově umístěné nad prodejnou čerpací stanice, částečně zřícenou střechu a trosky rozházené po okolním prostranství, kde parkuje několik aut.

O zraněné pečují lékaři v univerzitní nemocnici v Letterkenny, která kvůli jejich vysokému počtu aktivovala nouzový plán, a rovněž v Dublinu vzdáleném přes 200 kilometrů. Při přepravě raněných pomáhaly vrtulníky.

Podle poslance za katolickou republikánskou stranu Sinn Féin Pearse Dohertyho byla exploze ničivá a došlo k ní na velmi navštěvovaném místě.

Výbuch byl slyšet na míle daleko a ještě hodiny poté byli lidé uvnitř budovy stále uvězněni. Čerpací stanice je podle Dohertyho jediným obchodem v obci a sídlí u ní také pošta a kadeřnictví.

Policie se snaží zjistit příčinu výbuchu. Spekuluje se, že to mohl být únik plynu. Na místě jsou příbuzní a přátelé těch, kdo byli v době exploze zřejmě uvnitř domu.

Reklama

Související témata:

Doporučované