Hlavní obsah

Prigožinovi vrátili zabavené miliardy a zlato, část Rusů ho stále podporuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin na snímku z 24. června, kdy jeho jednotky obsadily jihoruské město Rostov a následně vytáhly na Moskvu.

Reklama

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny je sice v Rusku oficiálně v nemilosti, o všechen svůj vliv tam ale nepřišel. Podle průzkumu ruské agentury Prigožina po vzpouře kladně hodnotilo skoro 30 procent lidí.

Článek

Ruská státem kontrolovaná média popisují už druhý týden Jevgenije Prigožina jako nevděčného a zrádného buřiče. Přesvědčují o tom, že nedokonané tažení jeho vagnerovců na Moskvu stejně nemohlo uspět, upozorňují na vysoké státní platby pro soukromou armádu i Prigožinovu cateringovou firmu nebo na škody napáchané jeho jednotkami během krátké vzpoury.

Prigožin, který se po zprostředkované dohodě s Kremlem přesunul do Běloruska a utlumil své veřejné vystupování, si však v Rusku dál drží jisté pozice.

Svědčí o tom úterní zpráva zpravodajského webu Fontanka.ru, že zakladateli a šéfovi žoldnéřské skupiny vrátili 10 miliard rublů, stovky milionů dolarů a zlaté odlitky, které policie našla v Petrohradu během prohlídek poté, co Prigožin zavelel ke vzpouře.

Podle nejmenovaného zdroje Fontanky, která má pověst dobře informovaného petrohradského média, byl zabavený majetek vrácen už v neděli večer. Prigožin se předávky neúčastnil, měl být tou dobou v Moskvě. Peníze si údajně přijel vyzdvihnout jeho řidič vybavený plnou mocí.

Už před víkendem řešily některé ruské zpravodajské kanály spekulaci, že se Prigožin objevil v Petrohradu. Zveřejněné fotografie zachytily muže ve zdravotnické masce, který mu byl podobný a byl doprovázený stejným osobním strážcem, který se dříve pohyboval kolem šéfa vagnerovců.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Zdá se také, že vzpoura a následná kritika ze strany propagandistů sice Prigožina připravila o nemalou část příznivců, stále mu jich však celkem dost zůstalo.

Americký deník New York Times upozornil na průzkum moskevské výzkumné společnosti Russian Fields, podle kterého postup šéfa vagnerovců i po jeho vzpouře kladně ohodnotilo 29 procent lidí, kteří byli ochotni odpovědět na otázky. Před jeho povstaleckou akcí ho příznivě hodnotilo 55 procent účastníků ankety.

Prigožin navíc v pondělí prolomil vícedenní mlčení a přes jeden z vagnerovských kanálů na sociální síti Telegram zveřejnil krátké prohlášení, ve kterém poděkoval za podporu a zdůraznil, že cílem jeho „pochodu spravedlnosti“ na Moskvu byl „boj se zrádci“ a mobilizace společnosti. „Jsem si jistý, že v blízké budoucnosti budete svědky našich dalších vítězství na frontě,“ dodal.

Reklama

Doporučované