Hlavní obsah

Přiletěl premiér s „depešáky“? Nejmenší člen NATO dorazil v letadle s lebkou

Druhý den summitu Severoatlantické aliance zahrnuje významné poprvé. Zasedne nově vzniklá Rada NATO–Ukrajina, kde bude prezident Volodymyr Zelenskyj žádat o víc zbraní na obranu proti Rusku.

Reklama

Článek

/Od zvláštního zpravodaje ve Vilniusu/

O drobné pozdvižení (hlavně mezi médii) se na okraj summitu postaral lucemburský premiér Xavier Bettel, respektive letadlo, kterým do Vilniusu přiletěl. Jeho země mimochodem patří mezi zakládající členy NATO, ale i po letech zůstává co do rozlohy nejmenším státem.

Při vystupování z bílého letounu totiž za Bettelem svítila velká červená lebka s písmeny DM–MM. Média rychle odhalila, že jde o zkratku britské kapely Depeche Mode a jejího nového alba Memento Mori, se kterým se vydává na světové turné.

Lucemburská delegace totiž přiletěla pronajatým letadlem typu Bombardier, kterým „depešáci“ létají po koncertech. Pro Lucemburčany totiž podle RTL v evropské nadnárodní flotile nezbylo kvůli náročné logistice summitu volné vojenské letadlo. Musel se proto pronajmout stroj s červenou lebkou.

Ve středu ale lídry čekají závažnější témata. Už v 10 hodin dopoledne litevského času dorazil do areálu Expa, kde se vrcholná akce koná, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Odpoledne se zúčastní vůbec prvního jednání Rady NATO-Ukrajina. Jde o úzký formát spolupráce, na kterém se v úterý lídři dohodli ve společném stanovisku.

Zelenskyj na summitu v Litvě

Do poslední chvíle se nevědělo, zda vůbec dorazí. Lavírování ohledně účasti prezidenta Volodymyra Zelenského bylo součástí ukrajinské taktiky, jak ze summitu NATO v Litvě vytěžit pro Kyjev maximum.

„Z toho, co slyšíme, chápeme, že pozvání (pro Ukrajinu do NATO, pozn. red.) přijde, až to bezpečnostní okolnosti dovolí,“ uvedl Zelenskyj při příchodu na summit. V úterý přitom volil ostřejší slova. Ještě před oznámením komuniké uvedl, že bylo „absurdní“ neposkytnout Ukrajině časový rámec pro přijetí do Aliance.

„Jsem absolutně přesvědčený, že po válce bude Ukrajina v NATO a uděláme pro to všechno,“ řekl Zelensky po poledni na společné tiskové konferenci s generálním tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem.

Český prezident Petr Pavel označil závěry 31 spojenců za úspěch. „Cesta Ukrajiny ke členství bude díky dnešní dohodě kratší. Zítra se těším na jednání s Volodymyrem Zelenským v novém formátu Rady NATO–Ukrajina, kde poprvé zasedne jako rovný s rovnými,“ napsal v úterý večer na twitteru prezident.

Summit NATO ve Vilniusu

Reportér Seznam Zpráv sleduje summit NATO, který rozhoduje o budoucím vztahu s Ukrajinou, přímo ve Vilniusu.

Za „naprosto nedostačující“ ale označil část deklarace NATO týkající se Ukrajiny například polský prezident Andrzej Duda. „Přijetí dalšího obrovského evropského státu (…) do NATO s tak velkým přírodním bohatstvím na jedné straně, ale na straně druhé s obrovskou armádou, dnes velmi zkušenou v boji, bude v budoucnu pro NATO jistě obrovskou posilou, a tím pádem i pro nás,“ prohlásil ve středu Duda.

S lídry NATO chce Zelenskyj ve středu jednat o třech prioritách: nových balíčcích vojenské pomoci čili dodávkách zbraní pro Ukrajinu, členství země v Alianci a také o bezpečnostní záruce spojenců pro Kyjev. „Chceme se všemi dosáhnout jednotné pozice,“ uvedl.

Už dopoledne i za účasti premiérů Jižní Koreje, Švédska či Nového Zélandu začala diskuze lídrů NATO o situaci v indicko-pacifickém regionu. Tématy jsou kybernetická bezpečnost, Čína i klimatická změna.

Reklama

Doporučované