Hlavní obsah

Primárky Taubiraová vyhrála, francouzská levice je však nadále v troskách

Foto: Profimedia.cz

Vítězka levicových primárek, exministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová.

Reklama

Téměř 400 tisíc stoupenců francouzské levice v neděli rozhodovalo o tom, koho by nejraději viděli jako kandidáta do dubnových prezidentských voleb. Podle očekávání zvítězila exministryně Christiane Taubiraová.

Článek

Pařížský koncertní sál, kde se v neděli vyhlašovaly výsledky levicových primárek, horečnatou volební atmosféru nepřipomínal ani trochu. Místo obvyklého řevu a nadšení politických aktivistů zazněl několikrát jen vlažný potlesk, a to i v případě ohlášení vítězství Christiane Taubiraové.

Bývalá ministryně spravedlnosti sice dostala od více než 390 tisíc voličů nejlepší hodnocení, to ale v tuto chvíli moc neznamená. Kandidáti, kteří skončili na druhém, resp. třetím místě, europoslanec za Zelené Yannick Jadot a šéf krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon, totiž myšlenku na sjednocení levice pomocí primárek odmítli. To samé učinila i další prezidentská kandidátka, pařížská starostka Anne Hidalgová.

Pro tu skončily primárky skutečně tragicky: Hidalgová se umístila až na pátém místě, předstihl ji dokonce i naprostý outsider, veřejnosti zcela neznámý europoslanec Pierre Larrouturou. „Budu pokračovat v kampani, jak už jsem řekla dříve,“ prohlásila nicméně Hidalgová.

Hlasování sympatizantů levice pro ni ale muselo být dalším zklamáním, které jen potvrdilo dosavadní prezidentské průzkumy. Podpora starostky se v nich pohybuje okolo pouhých tří procent. Hidalgová se vyjádřila i k vítězné Taubiraové. „Je to kandidátka a kandidatura navíc,“ odpověděla na dotaz televize France 5.

Smutná atmosféra při nedělním vyhlašování výsledků primárek jen odráží celkový stav francouzské levice. Ta je po fiasku v posledních prezidentských volbách zcela rozložená – kdysi silná Socialistická strana je nyní zcela marginální, část jejích politiků odlákal do svého hnutí prezident Emmanuel Macron, další osobnosti odešly a založily si vlastní partaje.

Zeleným se sice dařilo v posledních komunálních volbách a jejich kandidáti uspěli i ve volbách do Evropského parlamentu, Jadotova podpora pro prezidentské volby se ale pohybuje jen okolo šesti sedmi procent.

Organizátorům primárek tak bylo jasné, že žádný z levicových kandidátů nemá ani nejmenší šanci postoupit do druhého kola, pokud bude kandidovat samostatně. Jediná teoretická šance pro levici je sjednotit kandidátku. Za vedoucím Macronem totiž v průzkumech následuje kandidátka konzervativní pravice Valérie Pécresseová a dva zástupci pravice krajní – Marine Le Penová a Eric Zemmour.

Milionářská daň a peníze studentům

Samotná Taubiraová, kterou si Francouzi pamatují díky jejím plamenným projevům na obhajobu manželství pro všechny, řekla o kriticích primárek, že jim „chybí respekt“.

Prezidentský program vítězky primárek zůstává tři měsíce před volbami jen kusý, politička nicméně sází na klasická levicová témata, jako je „daňová spravedlnost“. Plánuje tak opětovné zavedení takzvané milionářské daně, kterou krátce po svém vítězství zrušil současný prezident.

K dalším pilířům jejího programu patří zvýšení minimální mzdy na 1400 eur čistého měsíčně (asi 35 tisíc korun, pozn. red.) a také prémie pro studenty ve výši 800 eur měsíčně, aby už při studiu nemuseli pracovat a mohli veškerý „svůj talent věnovat přípravě na budoucnost“.

Prioritou je pro bývalou ministryni i ekologie. Navzdory potřebě „dekarbonizovat“ se však Taubiraová neřadí ke stoupencům jaderné energie – o možné výstavbě nových bloků jaderných elektráren by vypsala referendum.

Velkým tématem je pro ni i zemědělství, kde navrhuje, aby se z biovýrobků neplatila daň z přidané hodnoty, a to nejen ve Francii, ale i v celé Evropské unii. „Bude to jedna z mých velkých bitev s Evropskou unií, která je naším společenským prostorem a musí se také stát prostorem daňové harmonizace,“ přiblížila své plány.

Taubiraová pochází z Francouzské Guyany a v politice byla vždy zastánkyní a propagátorkou diverzity. Ve volbách tak může působit jako jakýsi protipól nacionalistických kandidátů. Politička je oblíbená zejména mezi mladými lidmi – hlas by jí mohli dát jak tradiční voliči socialistů, tak i lidé zklamaní dosavadním vládnutím Emmanuela Macrona.

V souvislosti se svým rodištěm na sebe výrazně upozornila v loňském roce, kdy odmítla vyzvat krajany k očkování s tím, že na to jako politička, která nemá funkci, nemá právo. V televizním rozhovoru minulý týden se ale vyslovila pro povinné očkování s tím, že vakcíny jsou „nejlepším řešením“.

Reklama

Doporučované