Hlavní obsah

„Přímý zásah domu, kde žili lidé.“ Rakety vypálené z moře zasáhly Lvov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři u domu, který se stal terčem útoku.

Reklama

Čtyři lidé přišli o život při nočním ruském útoku na západoukrajinský Lvov. Ministr vnitra Ihor Klymenko dodal, že 32 lidí bylo zraněno. Starosta města mluví o jednom „z největších útoků od začátku války“.

Článek

Při největším útoku na civilní infrastrukturu ve Lvově od loňského začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřeli čtyři lidé a desítky dalších byly zraněny. Podle nejčerstvějších zpráv je zraněných přes 30, číslo ale bude zřejmě narůstat.

Zatím se předpokládá, že Rusové v noci zaútočili střelami Kalibr z lodí a ponorek v Černém moři. „Bylo zjištěno několik skupin střel, které nejprve letěly severním směrem… a poté prudce změnily kurz na západ,“ uvedlo podle agentury ČTK ukrajinské letectvo. To později oznámilo, že sedm z deseti řízených střel Kalibr, které Rusko vypálilo z Černého moře kolem čtvrteční jedné hodiny ranní, dokázalo zachytit.

Trosky rakety ve městě, které leží jen 70 kilometrů od polských hranic, zasáhly obytnou budovu, v níž je poškozeno na 60 bytů. Poničeno je také kolem 50 aut. Dle šéfa oblastní vojenské správy bylo poškozeno také 30 dalších domů včetně dvou vzdělávacích zařízení, kde se momentálně nacházejí vnitřně vysídlené osoby.

Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podle agentury AP označil za největší útok na civilní infrastrukturu ve Lvově od začátku války loni v únoru. Počet obětí podle něj ještě může vzrůst. Byla podle něj poškozena také škola a koleje polytechnické univerzity. K vysklení oken mohlo podle jeho tvrzení dojít až u stovek budov.

„Přímý zásah domu, kde žili lidé… Hledáme další, protože si myslíme, že pod sutinami mohou být lidé, jedna rodina nekomunikuje,“ uvedl šéf lvovské oblastní správy Maksym Kozyckyj podle serveru Ukrajinska pravda.

Záchranáři rozebírají trosky zasažené budovy, která byla podle Kozyckého prakticky zničena.

Více o dění na Ukrajině:

„Útok na Záporožskou jadernou elektrárnu by měl nesmírný ekologický a zdravotní dopad a pocítil by ho celý svět,“ řekl šéf vojenského výboru NATO. Rusko a Ukrajina se mezitím navzájem obviňují z příprav bezprostředního úderu.

Ukrajinské ministerstvo podle ČTK uvedlo, že raketový útok zničil třetí a čtvrté podlaží bytového domu, v jehož sutinách se zatím našly čtyři oběti a devět zraněných. Sedm lidí se podařilo zachránit a 64 jich bylo evakuováno.

„Záchranáři pokračují v odklízení trosek,“ stojí také v prohlášení resortu. Na místě jsou vedle záchranářů i psychologové, kteří přeživším nabízejí pomoc.

Záběry vážně poškozeného souboru budov na twitteru zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který „nepříteli“ slíbil „silnou reakci“.

Za „rozsáhlý“ označila noční útok, při němž byla nasazena protivzdušná obrana, i agentura Ukrinform, která píše také o přerušení dodávek elektřiny a mobilního spojení.

Doktorka Saša Dovzhykovová, která pracuje na Ukrajinském institutu v Londýně, ale v současné době se nachází ve Lvově, popsala, že když uslyšela sirény, schovala se v koupelně.

„To je to, co máme dělat. Máme si dát mezi sebe a ulici dvě stěny a pokud možno žádná okna. Když raketa Kalibr, jak teď víme, zasáhla obytnou budovu vzdálenou dva kilometry, stěny v koupelně, kde jsem se schovávala, se otřásaly. Náraz byl dost silný,“ řekla pro BBC Dovzhykovová. Všem obyvatelům, kteří přišli o střechu nad hlavou, úřady nabídly dočasné ubytování v hotelu nebo ve Stryjském parku, který se nachází nedaleko.

„Rusové na nás útočí. Tak nás mají rádi. Je mi líto těch lidí, kteří byli zabiti. Byli to mladí lidé. Je mi jich tak líto,“ řekla podle AP místní obyvatelka Ganna Fedorenková.

Podpora války v Rusku zeslábla

Podle výzkumného centra Levada mají vojenské akce na Ukrajině nejvyšší podporu mezi staršími Rusy, obyvateli menších a středních měst a lidmi, kteří sledují televizní zpravodajství.

Rusko již několik měsíců provádí smrtící raketové a dronové útoky na ukrajinská města, které často zasahují civilní cíle a způsobují rozsáhlé výpadky proudu. Minulý týden zahynulo 13 lidí při zásahu restaurace a nákupního centra v Kramatorsku, městě na východě Ukrajiny poblíž Ruskem okupovaných částí země.

Lvov se i díky své poloze nedaleko Polska, které je členem Severoatlantické aliance, stává terčem ruských útoků o poznání méně často než metropole Kyjev nebo jiná města na východě Ukrajiny, napsala agentura ČTK. Před ruskou invazí v něm žilo na 700 000 lidí, jejich počet od loňského února narostl, jelikož se do něj uchýlilo mnoho Ukrajinců, kteří uprchli před boji a vzdušnými útoky v jiných částech země.

Reklama

Doporučované