Hlavní obsah

Útok na Záporožskou jadernou elektrárnu pocítí celý svět, obává se NATO

Foto: Ihor Bondarenko, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Útok na Záporožskou jadernou elektrárnu by měl nesmírný ekologický a zdravotní dopad a pocítil by ho celý svět, řekl šéf vojenského výboru NATO. Rusko a Ukrajina se mezitím navzájem obviňují z příprav bezprostředního úderu.

Článek

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici LBC, že v případě ruského útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu jeho důsledky zasáhnou celou planetu.

Podle něj by se do situace zapojil celý svět, jelikož by útok měl na Evropu obrovský dopad. „Pokud se to stane, půjde o mnohem větší problém než jen vojenskou krizi, nebo úkol jen pro NATO,“ míní Bauer.

Vzhledem k tomu, že by šlo o ekologickou i lékařskou katastrofu, jednalo by se o situaci nad rámec NATO a jiných bezpečnostních otázek, uvedl Bauer, který si ale zároveň podle svých slov neumí představit kterékoli spojence Ruské federace, kteří by takový krok podpořili.

„Doufám, že to Rusové neudělají. Podle mého by je podobný útok připravil o významnou část podpory, kterou ve světě mají,“ dodal Bauer.

Záporožská jaderná elektrárna byla 1. července poprvé po čtyřech měsících připojena k jedinému dostupnému záložnímu elektrickému vedení. Na konci června ukrajinské Obranné zpravodajství Ministerstva obrany oznámilo, že ruští okupanti zařízení postupně opouštějí. Rozvědka dále dodala, že ruská armáda doporučila evakuaci personálu. Jejím preferovaným směrem má být území okupovaného Krymu.

Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov uvedl, že ruské jednotky elektrárnu dodatečně zaminovaly.

V souvislosti s hrozbou katastrofy v Záporožské jaderné elektrárně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval EU, aby pracovala na dalším balíčku sankcí a zavedla omezení vůči ruské společnosti Rosatom.

Ruská média: Ukrajina udeří už v noci. Chystají provokaci, reaguje Kyjev

Ruská média v úterní podvečer začala informovat o údajném chystaném útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu ze strany Ukrajiny. Podle nich Kyjev plánuje dnes večer zasáhnout elektrárnu vysoce přesnými zbraněmi a bezpilotními letouny, uvedl Renat Karchaa, poradce generálního ředitele Rosenergoatomu. Ten tvrdí, že Ukrajina rovněž hodlá elektrárnu zasáhnout raketou s bojovou hlavicí naplněnou radioaktivním odpadem.

Ukrajinský generální štáb tentýž den naproti tomu oznámil, že Rusové umístili na střechu třetího a čtvrtého energetického bloku Záporožské jaderné elektrárny předměty podobné výbušninám. „Ozbrojené síly Ukrajiny oficiálně informují o možné provokaci na území Záporožské jaderné elektrárny v blízké budoucnosti,“ uvedl štáb na svém facebooku.

Detonace výbušnin by přitom podle ukrajinské strany neměla způsobit poškození pohonné jednotky elektrárny, nýbrž vyvolat dojem, že objekt se stal terčem ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

„Ruská média a kanály Telegram o tom dezinformují. Ozbrojené síly situaci monitorují a kontrolují a jsou připraveny jednat za jakýchkoli podmínek. Žádná provokace nepřítele neprojde,“ dodal generální štáb.

Reklama

Doporučované