Hlavní obsah

Ukrajinci: Rusové připravili nálože, chtějí ze Záporoží udělat Černobyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Olha Solodenko, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna je největší v Evropě. Má šest bloků.

Reklama

Záporožská jaderná elektrárna je pod ruskou okupací od začátku války. Celou dobu se obě strany navzájem obviňují z ohrožení bezpečnosti elektrárny. Poslední inspekce zástupců MAAE nezaznamenala bezprostřední ohrožení elektrárny.

Článek

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Budanov varoval, že Rusko je připravené odpálit nálože v Záporožské jaderné elektrárně. Řekl to v rozhovoru pro britský web New Statesman. Rusko podle něj instalovalo výbušná zařízení ke čtyřem ze šesti zdrojů elektřiny pro elektrárnu.

Tvrdí, že Rusko je připravené podniknout „operaci pod falešnou vlajkou“, záleží jen na tom, kdy a za jakých okolností k tomu dojde.

Budanov už dříve informoval, že ukrajinská rozvědka zjistila, že Rusko zaminovalo chladicí nádrž, z které se odebírá voda pro chlazení reaktorů (psali jsme zde). Bez chlazení se jaderné reaktory zhroutí v časovém rozmezí od 10 hodin až po 14 dní. Budanov se domnívá, že Rusko se bude snažit vytvořit v elektrárně takové podmínky, aby k tomu došlo co nejrychleji.

„Situace nikdy nebyla tak vážná jako právě nyní,“ řekl.

Foto: Seznam Zprávy

Plán areálu Záporožské jaderné elektrárny. Chladicí nádrž zásobovaná z Kachovské přehrady je vidět na levém okraji snímku.

Ve čtvrtek 22. června s odkazem na zjištění vojenské rozvědky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu oznámil, že se obává, že k útoku na Záporožskou JE může dojít kdykoliv. Zelenskyj také přiznal, že pověřil ukrajinského ministra vnitra, aby připravil plán, jak bude vláda v případě jaderné katastrofy postupovat a jak ochrání své obyvatele.

Jestli k útoku na elektrárnu dojde, záleží na tom, jak moc to bude strategicky výhodné pro Rusko. To už během války mnohokrát ukázalo, že před strategickými zájmy Kremlu dokáže lidský život upozadit.

Podle Budanova jsou dvě možnosti, jak k tomu dojde. První scénářem je, že ruské velení k drastickému opatření sáhne po tom, co Ukrajinci jeho jednotky vytlačí z oblasti a donutí je k ústupu. Rusko v tomto případě bude chtít vytvořit nárazníkovou zónu, jež zabrání ukrajinskému postupu na jih.

Druhou možností je podle něj to, že Rusko využije útok na elektrárnu jako preventivní opatření, aby zabránilo Ukrajincům ofenzivu vůbec zahájit a rozvinout.

Mezi ukrajinským velením se šíří frustrace nad tím, jak spojenci reagovali na zničení Kachovské přehrady. Reakce byla podle něj příliš vlažná a ukázala Rusům, že další eskalace je možná bez vážnějších dopadů na ně samotné.

Reklama

Doporučované