Hlavní obsah

Rusko podminovalo chladicí nádrž Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Kyjev

Foto: Ihor Bondarenko, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna.

Reklama

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov své tvrzení nepodložil konkrétními důkazy. Z ohrožování bezpečnosti největší jaderné elektrárny v Evropě se Kyjev a Moskva vzájemně dlouhodobě obviňují.

Článek

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky GUR Kyrylo Budanov v rozhovoru pro ukrajinskou televizi obvinil Moskvu ze zaminování chladicí nádrže umístěné v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny. Informoval o tom ukrajinský server Hromadske.

Riziko pro fungování jaderné elektrárny, která je momentálně odstavená, vzrostlo kvůli poškození Kachovské přehrady na začátku měsíce. Zařízení se momentálně musí při chlazení spoléhat na odběr vody právě pouze z chladicí nádrže, která byla zásobovaná z přehrady.

Voda v ní by měla za stávajícího provozu vystačit (psali jsme zde). Pokud by ale nádrž někdo odpálil, mohlo by to podle Budanova představovat vážný problém. „Bude-li zničená chladicí nádrž u elektrárny, nastanou značné potíže,“ prohlásil šéf rozvědky.

Záporožská jaderná elektrárna je od začátku ruské války na Ukrajině okupovaná. Obě dvě strany konfliktu se vzájemně obviňují ze záměrného poškozování elektrárny. Ukrajinské velení, ale i jejich spojenci se obávají, že by Moskva mohla poškozením elektrárny zpomalit budoucí postup ukrajinské armády v oblasti.

Budanov rozhovor poskytl několik dní poté, co některá ruská média, včetně státní agentury TASS, zveřejnila informaci, že byl zraněn nebo zabit při raketovém útoku na centrálu zpravodajské služby v Kyjevě. Zprávy dementovala také vojenská nemocnice v Berlíně, kde se měl údajně Budanov ze zranění léčit. „Musí jít o lživé informace,“ podotkl mluvčí nemocnice.

Foto: Seznam Zprávy

Plán areálu Záporožské jaderné elektrárny. Chladicí nádrž zásobovaná z Kachovské přehrady je vidět na levém okraji snímku.

Před možností útoku ruských sil na Záporožskou jadernou elektrárnu varoval také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj je elektrárna po Kachovské přehradě dalším cílem ruských válečných zvěrstev.

„Stejně jako v případě zničení přehrady okupanty nezajímá bezpečnost Ukrajiny. Jde jim o nestabilitu. Ruská federace chce, aby svět vyvíjel tlak na Ukrajinu k ukončení konfliktu,“ prohlásil Zelenskyj.

Z jaderného útoku se obviňují navzájem

Jaderná hrozba, která je v pozadí války na Ukrajině, nenechává klidným většinu mezinárodního společenství. Několik dní poté, co Rusko začalo v sousedním Bělorusku rozmisťovat jaderné hlavice, hovořil americký prezident Joe Biden o „reálné“ hrozbě toho, že ruský prezident Vladimir Putin sáhne k použití taktických jaderných zbraní.

O hrozbě použití jaderných zbraní na Ukrajině

Podle amerického prezidenta Joea Bidena existuje „reálná“ hrozba, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin sáhne v souvislosti s válkou na Ukrajině k využití jaderných zbraní.

Šéf ukrajinské rozvědky Bidenovo prohlášení nespojoval se svým tvrzením o zaminování chladicí nádrže. Podle něj je použití jaderných zbraní a jaderná katastrofa uměle způsobená člověkem něco jiného. Rozsah škod by byl v druhém případě značně větší.

Naproti tomu Moskva opakuje, že Ukrajina chystá útok špinavou bombou (co to je, vysvětlujeme zde). V pondělí o tom znovu mluvil šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin.

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinění odmítlo a tvrdí, že to naopak naznačuje možné použití bomby ze strany Ruska. Podle ministerstva se jedná jen o snahu Moskvy odvrátit pozornost od neúspěchů na frontě a oslabení spojenectví Ukrajiny a západních států, uvedla agentura Reuters.

Rusko Ukrajinu obvinilo z přípravy špinavé bomby už několikrát

Ničení přehrad neskončilo

Kyjev vedle dalšího ohrožení Záporožské jaderné elektrárny varuje také před ničením dalších přehrad. Ukrajinský list Kyiv Independent minulý týden informoval s odkazem na zástupce ukrajinského ministerstva obrany majora Vladislava Dudara o tom, že Rusko zaminovalo několik vodních děl v Záporožské a Chersonské oblasti.

K jejich poškození dochází podle Dudara téměř každý den, dopad je ale prozatím omezený, byť voda kromě polí zaplavuje i obydlené oblasti.

Reklama

Doporučované