Hlavní obsah

O Kachovce už je jasněji. Na ruskou stopu ukazuje několik indicií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Snímek zatopeného Chersonu po protržení hráze Kachovské přehrady.

Reklama

Nejpravděpodobnější příčinou protržení hráze Kachovské přehrady je vnitřní výbuch, za kterým mohlo stát jedině Rusko. Po 12 dnech na tento scénář ukazuje hned několik indicií. V novém článku je shrnuje deník New York Times (NYT).

Článek

„Přehrada na Ukrajině byla navržena tak, aby odolala téměř jakémukoliv představitelnému útoku zvenčí. Důkazy naznačují, že ji odpálilo Rusko zevnitř,“ stojí v úvodu článku amerického deníku NYT, pod nímž je podepsáno sedm novinářů.

Deník v něm shrnuje důkazy, že v místě došlo v daném čase k silnému výbuchu. Přináší i reakce expertů, podle nichž je protržení hráze útokem zvenčí či pouhou silou vody velmi nepravděpodobné. Takové názory opatrně zaznívaly už od prvních dnů. Nyní, po zhodnocení detailů a vizuálních materiálů, jsou nicméně jistější.

Něco velkého bouchlo

Indicie, že došlo k explozi, jsou tři.

Už od prvního dne se mluvilo o tom, že výjimečnou explozi slyšeli místní. „Po měsících, během nichž si obě armády vyměňují dělostřelecké salvy přes Dněpr, už zvuky bojů nejsou pro místní cizí. Tentokrát to ale znělo jinak a brzy se ukázalo proč,“ stojí v článku NYT.

Dalším důležitým dílem do skládačky jsou data se seizmických senzorů na Ukrajině i v Rumunsku. Ty v čase 2:35 a 2:54 ukázaly něco, co mohly být silné exploze.

„Krátce před kolapsem hráze“ měly podle zdrojů NYT zachytit infračervené signály naznačující teplo uvolněné explozí i americké satelity.

Tyto indicie naznačují, že k protržení přehrady nedošlo samovolně vlivem zanedbané údržby a starších škod, které mohlo způsobit ukrajinské ostřelování přilehlé silnice nebo odpálení mostu při stahování se Ruskem.

O tom se původně spekulovalo zejména kvůli tomu, že přehrada byla kvůli absenci kontroly průtoku přeplněná. Satelitní snímky rovněž potvrdily, že docházelo k přetékání vody přes hráz a ve dnech před kolapsem i k erozi přilehlé silnice.

Vnější výbuch? Těžko

„Vzhledem k satelitním a seizmickým detekcím explozí v oblasti je zdaleka nejpravděpodobnější příčinou zřícení hráze výbušnina umístěná v útrobách betonové struktury,“ píše NYT s tím, že k takovému názoru dospěli dva oslovení američtí odborníci na přehrady, expert na výbušniny i ukrajinský inženýr, který pracoval přímo na Kachovské přehradě.

Vnější výbuch jako příčinu kolapsu hráze experti vylučují v první řadě proto, že přehrada by měla být zvenčí de facto nezničitelná, i z toho, co se ví o rozsahu škod.

Už z nyní dostupných fotek a videí je patrné, že se zřítila značná část hráze, což se dá podle expertů vnější explozi nebo zanedbané údržbě připsat stěží. „Těžko si dokážu představit, že by takové škody mohlo napáchat něco jiného než vnitřní exploze. Došlo k pohybu obrovské masy betonu,“ řekl k tomu například Nick Glumac, odborník na výbušniny z University of Illinois.

Podobné názory deníku vylíčil i odborník na bezpečnost přehrad Michael W. West, odborník na civilní a environmentální inženýrství Gregory B. Baecher a bývalý vysoce postavený pracovník instituce spravující vodní zdroje Dněpru Ihor Strelets.

Stejně se podle zdrojů deníku dívají na věc i lidé v americké armádě. Ta podle nejmenovaného zdroje vnější útok na přehradu jako příčinu prolomení hráze vyloučila.

Zevnitř mohli přehradu odpálit jedině Rusové, protože byla pod jejich a ne pod ukrajinskou kontrolou.

Nakonec dodejme, že i přes výše citované výroky se experti shodují i v tom, že „přesný průběh událostí, který předcházel kolapsu, půjde rozklíčovat, až opadne voda“ a díra v hrázi bude vidět.

Reklama

Doporučované