Hlavní obsah

„To je pomoc bratrského národa,“ vzkazuje ukrajinský farmář ze zatopené obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu Milana Šímy: reportáž o zatopených obcích pod přehradou Kachovka.Video: RFE/RL

 

Reklama

Do některých zatopených obcí pod Kachovskou přehradou se dá dostat už jen lodí. Do jedné z nich se vydal i štáb Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Ukrajinská vesnice Afanasijivka je zcela zatopená a voda ji odřízly od pevniny. Stal se z ní polozatopený ostrov.

Jurij Danylovyč, který ve vesnici před povodněmi žil, se s reportéry RFE/RL připlul do obce podívat, aby zjistil, v jakém stavu je jeho dům.„Moje lednička, televize, všechno je pod vodou. Podívejte se,“ ukazuje reportérovi svůj dům Jurij.

Zaplavení obce přišlo velmi rychle. Přes noc bylo vše pod vodou.

„Všechen nábytek mám pod vodou. To je pokoj mého vnuka. Jeho stůl, plazmová televize, všechno je pod vodou. Jestli to budete vysílat, tak Putinovi vzkazuju, že mu moc děkuju,“ říká se sarkasmem ukrajinský vesničan. „To je ta pomoc, které se nám dostává od bratrského národa. Zatraceně!“

Voda s sebou vzala i krmení pro dobytek. Většina místní tak řeší, čím bude krmit.

„V domě zůstalo všechno moje zrní. Seno na dvoře odplavalo. Moje i sousedovo. Já jsem přišel jen o trochu sena, ale jiní o 600 až 700 balíků. Kdo jim to zaplatí? Ti h***lové v Kremlu?“

Průvodce katastrofou, kterou způsobilo protržení Kachovky

Ukrajina se potýká s následky mimořádné katastrofy způsobené zničením hráze Kachovské přehrady. Podívejte se na detailní přehled míst zasažených vlnou a záběry, které mapují dopad pohromy na města a vesnice podél řeky Dněpr.

Po záplavách se vzedmula velká vlna solidarity. Do zatopených oblastí přijíždějí dobrovolníci z celé země.

„Nosí nám chléb i vodu. Jsme jim za to vděční. Lidé z ministerstva pro mimořádné situace vozí, co je potřeba a kam je to potřeba,“ chválí pomoc Jurij.

Zničení Kachovské přehrady bude mít drtivé důsledky i na tamní zemědělství. Kvůli nedostatku vody hrozí sucho.

„Lidé tady zůstávali kvůli svým hospodářstvím. Ale když nebude možné farmařit, začnou odcházet. Ale kam máme jít,“ ptá se smutně v reportáži Jurij Danylovyč.

Rozhovor ze zaplaveného Chersonu

„Asi třetina města je pod vodou,“ líčí Seznam Zprávám z Chersonu zatopeného vodou z Kachovské přehrady Vjačeslav Čerňavskyj. Ani s opadnutím vody podle něj nepřijde úplná úleva. Tou bude až obnova města bez hrozby ostřelování.

Pořad Svět bez obalu si pusťte ve videu nahoře v tomto článku.

Reklama

Doporučované