Hlavní obsah

Tři scénáře, jak se protrhla Kachovka. Nemuseli to být Rusové ani Ukrajinci

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek z pondělí ukazuje zřícenou část silnice na hrázi Kachovské přehrady. Ta se začala bortit už minulý týden.

Reklama

Obě znepřátelené strany se vzájemně obviňují ze zničení hráze Kachovské přehrady. Dosud nicméně není potvrzené, že v místě vůbec došlo k nějaké explozi. Není vyloučeno, že hráz „jen“ nevydržela nápor vody.

Článek

V noci na úterý došlo ke kolapsu části hráze Kachovské přehrady. Ukrajina a i mnozí představitelé západních států z činu obviňují Rusko a hovoří o terorismu, zatímco Moskva viní Ukrajinu.

Když odhlédneme od nepodložených výroků státníků, neobjevil se zatím vůbec žádný důkaz, který by ukazoval na jednu či druhou stranu. Vyloučit nelze ani variantu, že se hráz protrhla „sama“ vlivem staršího poškození a přeplněnosti přehrady.

Foto: NY Times, Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Přehled situace. (zdroj: NYT, ISW)

Rusové, nebo Ukrajinci?

Jelikož nejsou k dispozici v podstatě žádné informace o tom, co se v noci na hrázi stalo, točí se dilema, zda za protržením stojí Rusové (jak tvrdí Kyjev), nebo Ukrajinci (jak tvrdí Moskva), hlavně kolem otázky, která strana může ze zatopení oblasti profitovat.

Nabízí se samozřejmě předpoklad, že rozlití Dněpru pomůže Rusku, protože znemožní překročení rozlité řeky ukrajinským jednotkám, a významně tak zkrátí délku fronty, na jejíž obranu se Moskva bude muset soustředit při přípravách na očekávanou ukrajinskou ofenzivu.

Na druhou stranu se ale očekává, že Dněpr se vylije víc do levého, tedy Ruskem drženého břehu, a zatopí tak ruské obranné pozice. Ukrajina má ale zároveň, pokud budeme předpokládat dobré úmysly jejího vedení, větší motivaci ochránit civilní obyvatelstvo.

Zatím ale není jasné, jak moc je hráz poškozená, kam se Dněpr rozlije a jak dlouho se bude voda v zatopených oblastech držet. Jinými slovy se s jistotou nedá říct, jaký přesně dopad bude tato humanitární a ekologická katastrofa mít ze strategického hlediska.

Silnice na hrázi začala padat už v pátek

A aby nebylo nejasností málo, jisté není ani to, že přehradu někdo vůbec odpálil.

Tuto možnost nelze vyloučit už jen proto, že se dosud neobjevily žádné důkazy potvrzující, že v místě došlo explozi. Zároveň je naopak známo, že přehrada byla přeplněná, byla v minulosti pod palbou (a mohla být tedy poškozená) a že se na ní jen pár dní před prolomením zbortila část silnice.

Nejdůležitější otázky spojené s protržením přehrady:

Co se neexistujících důkazů týče – na sociálních sítích sice koluje video ukazující velký výbuch v bezprostřední blízkosti hráze. To ale pochází z loňského listopadu, kdy se Rusové stahovali z Chersonu a poškodili k hrázi přiléhající most.

Kromě toho se objevilo ještě jedno video, na němž je rovněž vidět exploze nedaleko stavby. Jeho autenticita ale zatím není potvrzená. I kdyby navíc potvrzená byla, video má ještě jeden problém – bylo zjevně pořízeno nejdřív ráno, tedy až po zhroucení hráze.

Kromě světla o pozdním čase pořízení videa (pokud je vůbec pravé) vypovídají i viditelně poničené budovy stavby, které můžete vidět ještě před samotnou explozí:

Na zmiňovanou rozpadající se silnici upozornilo na twitteru hned několik pozorovatelů, kteří situaci mapují pomocí satelitních snímků od soukromých společností (v tomto případě Maxar a Planet). Série záběrů ukazuje, že silnice přesně nad místem, odkud se upouští voda, byla ještě minulý čtvrtek na svém místě, ale v pátek se začala rozpadat:

Starší satelitní snímek s lepším rozlišením ukazuje, že přesně v tomto místě byl most už delší dobu poškozený.

Zároveň je známo, že přehrada byla před prolomením hráze přeplněná. Podle databáze americké Zahraniční zemědělské služby byla hladina vody v přehradě nejvyšší za posledních 30 let, podle francouzské služby Theia, která hladinu vodních ploch sleduje pomocí satelitů, bylo v přehradě nejvíc vody za nejméně sedm let.

Upozorňujeme, že ani pro variantu, že se hráz prolomila „sama“ vlivem přeplněnosti a starších škod, neexistuje žádný důkaz. Vyloučit to ale nelze.

Reklama

Doporučované