Hlavní obsah

Princ Andrew vrátil vojenské tituly a záštity

Foto: Profimedia.cz

Vévoda z Yorku.

Reklama

aktualizováno •

Nad britským vévodou z Yorku se dále stahují mračna. Ve čtvrtek přišel o královské záštity i významná vojenská uznání. O den dříve neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze sexuálního napadení.

Článek

Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II., informuje Buckinghamský palác v oficiálním prohlášení. „Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba,“ napsal palác v prohlášení. O jaký případ se jedná, neupřesnil.

Královský zdroj agentuře Reuters řekl, že Andrew již nebude při žádných oficiálních akcích používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny. Rozhodnutí podle zdroje předcházela široká debata Windsorů.

Na odebrání vojenských titulů ve čtvrtek apelovalo i přes 150 britských válečných veteránů v otevřeném dopisu kvůli jeho vztahům s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Ohledně svých styků s Epsteinem, který byl podezřelý ze sexuálního vykořisťování desítek mladých dívek, byl vévoda z Yorku „méně než upřímný“. Tím na ozbrojené složky vrhá špatné světlo, domnívají se veteráni.

„Obzvlášť nás mrzí a rozčiluje, že je princ Andrew i nadále členem ozbrojených sil a má vojenské tituly, pozice a hodnosti včetně titulu viceadmirál královského námořnictva,“ píše se v dopise. „Proto Vás žádáme, abyste přijala okamžité kroky a zbavila prince Andrewa všech jeho vojenských hodností a titulů, a v nezbytném případě ho bez poct propustila,“ napsali veteráni 95leté panovnici.

Vévoda z Yorku mimo jiné měl hodnost viceadmirála královského námořnictva nebo plukovníka granátnické gardy, což je podle BBC jeden z nejvýše postavených pěších pluků britské armády.

O den dříve princ Andrew neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby, která jej viní ze sexuálního napadení. Soudce Lewis Kaplan ve středu oznámil, že stížnost Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení v době, kdy byla nezletilá, může být projednána, informují světové agentury. Syn královny Alžběty II. je tak opět o něco blíže soudnímu procesu v případě, který souvisí s kauzami zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina.

Reklama

Doporučované