Hlavní obsah

Princ Harry se u soudu domáhá, aby si mohl v Británii platit ochranku ze svého

Foto: Profimedia.cz

Vévoda ze Sussexu.

Reklama

Vévoda ze Sussexu žádá soudní přezkoumání rozhodnutí britského ministerstva vnitra. To rozhodlo, že jeho ochrana na území Velké Británie může být financována jen z veřejných peněz.

Článek

Bývalý královský pár, který se v roce 2020 rozhodl opustit úzký kruh královské rodiny a odstěhovat se do americké Kalifornie, by v blízké době rád navštívil princovu rodnou zemi. Harry a Meghan by ostatním členům královské rodiny a především Harryho babičce britské královně Alžbětě II. rádi představili sedmiměsíční dceru a její jmenovkyni Lilibet Dianu Mountbatten-Windsorovou, informuje britská BBC.

Podle Harryho jim ale brání skutečnost, že pár má jedinou možnost, jak se na území Velké Británie bezpečně pohybovat, a to za asistence tamní ochranky, která se financuje podobně jako u jiných členů královské rodiny, z peněženek daňových poplatníků. To ale vévoda ze Sussexu nechce. Uvádí, že je proti tomu, aby jeho ochranu platili Britové.

Právě přezkoumání soudu by mohlo dosud platné pravidlo zvrátit a dovolit mu, aby si ochranku financoval, jak by si princ přál, sám z vlastních zdrojů. „Velká Británie bude vždy domovem prince Harryho a zemí, kde chce, aby jeho žena a děti byly v bezpečí. S nedostatkem policejní ochrany ale přichází příliš velké osobní riziko,“ stojí v jeho prohlášení.

Právě jednou z velkých změn, které přišly pro bývalý královský pár poté, co se zřekl svých povinností i výsad, bylo, že přišel o svou ochranku. Tu jim následně odmítl poskytnout ve Spojených státech, kam se přestěhoval, i tehdejší americký prezident Donald Trump. Pár si ji tak musel zajistit sám. To byl jeden z důvodů, proč například Harry s Meghan podepsali lukrativní smlouvy se společnostmi Spotify nebo Netflix, uvedl loni v létě princ Harry při exkluzivním rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou, informuje britský server The Guardian.

Právní zástupci Harryho tak uvádí, že jejich návrh má „zpochybnit rozhodnutí ohledně bezpečnostních postupů s nadějí, že by mohly být přehodnocený ze zjevných a potřebných bezpečnostních důvodů“.

Impulsem pro přezkoumání byl pro Harryho incident z loňského července, kdy ho na cestě z charitativní akce v jeho rodné zemi ohrozili pronásledující paparazzi. Podobný incident, kdy média pronásledovala jeho matku princeznu Dianu v roce 1997, přitom skončil tragicky.

Harry by si tak rád při své další návštěvě Velké Británie přivezl vlastní bodyguardy, kteří ho chrání ve Spojených státech. Ti podle něj ale nedisponují přístupem k lokálním zpravodajským informacím a nemají potřebná právní povolení.

„Princ Harry zdědil bezpečnostní riziko při narození, na celý život… Stále je šestým následovníkem trůnu, který absolvoval dvě bojové služby v Afghánistánu a v posledních letech byla jeho rodina vystavena dobře zdokumentovaným neonacistickým a extremistickým hrozbám,“ píše se dále v prohlášení.

Podle Harryho právníků měl princ usilovat o možnost platit si ochranku sám již v lednu 2020, kdy v královském sídle Sandrigham probíhaly rozhovory s královnou o možné budoucnosti páru. Jeho žádost byla tehdy odmítnuta.

Reklama

Doporučované