Hlavní obsah

Přírodní katastrofy Čínu stály 3,3 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Reuters

Záplavy v Číně. Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínská vláda nahlásila hospodářské ztráty za první čtvrtletí. Přírodní katastrofy se nejvíce týkaly záplav, zemětřesení, mrazů, ale i sucha.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínská vláda v sobotu uvedla, že přírodní katastrofy v zemi způsobily ztrátu ve výši 23,76 miliardy jüanů, což činí v přepočtu 3,28 miliardy dolarů. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Čínské ministerstvo pro řešení mimořádných událostí uvedlo, že za škodami stojí především zemětřesením o síle 7,1 stupně Richterovy škály, které proběhlo v severozápadní oblasti Sin-ťiang, sesuvy půdy v provincii Jün-nan na jihozápadě a rovněž povodně na Žluté řece.

Při přírodních katastrofách zahynulo 79 lidí, 110 000 lidí bylo potřeba evakuovat. Ministerstvo ve zprávě uvedlo, že za dané čtvrtletí katastrofy postihly celkem 10,4 milionu lidí ve 26 regionech a provinciích.

Kromě mrazu čelila země i suchu na jihozápadě, které postihlo 424 000 hektarů úrody. Dalším problémem byly písečné bouře na severozápadě a lesní požáry na jihozápadě a jihu.

V loňském roce způsobily přírodní katastrofy v Číně přímé ekonomické ztráty ve výši 345,45 miliardy jüanů (v přepočtu 47,7 miliardy dolarů) a 691 lidí zahynulo nebo se stále pohřešuje.

V důsledku přírodních katastrof ministerstvo v lednu uvedlo, že plánuje tříletou kampaň na řešení problémů, které způsobují pomalou reakci na katastrofy a nehody. Kampaň by se měla zaměřit i na nedostatky v bezpečnosti výroby, například v odvětví těžby.

Reklama

Doporučované