Hlavní obsah

Prohlídky města jenom v blízkosti krytů. Turismus na Ukrajině se probouzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská metropole se pomalu začíná probouzet k životu.

Reklama

Zahraniční turisti se na Ukrajinu zatím nevrátili. Kyjev i Karpaty ovšem začínají navštěvovat Ukrajinci z jiných koutů země, kteří touží po odreagování a zábavě. Peníze z cestovního ruchu často putují na charitu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco na severovýchodě Ukrajiny probíhá protiofenziva, která zaznamenává četné úspěchy, do ulic ukrajinské metropole se pomalu začíná vracet „normální“ život. Restaurace, bary i kluby, které se po ruské invazi na čas zavřely, opět vítají hosty. K návštěvě znovu zvou i galerie, muzea a divadla.

Zmrtvýchvstání zažívá i turismus, který válečný konflikt na několik měsíců úplně utlumil. Ačkoliv cestovatelé ze zahraničí se do Kyjeva zatím nehrnou, Ukrajinci z jiných částí země se do hlavního města opět houfně vracejí. Za uměním, zábavou i prohlídkou památek.

V Kyjevě tak opět významně roste zájem o komentované prohlídky města, jak upozorňuje stanice Deustche Welle.

„Prohlídky měst se vrátily téměř do normálu,“ domnívá se kyjevská průvodkyně Olena Orosová, se kterou se spojila zpravodajka stanice. „Často mívám skupiny do 20 lidí a speciální tematické prohlídky přitahují ještě větší davy,“ vysvětluje.

Stíny probíhajícího válečného konfliktu jsou ovšem stále přítomné i v Kyjevě. Ačkoliv se turisté cítí dostatečně bezpečně, aby město navštívili a zúčastnili se prohlídek, často si kladou jako podmínku, aby v blízkosti tras byly protiatomové kryty, kam by se v případě ostřelování mohli schovat.

Ukrajinská protiofenziva slaví úspěchy

Ukrajinské síly měly během rychlé protiofenzivy na severu země dojít na několika místech až k ruské hranici, ukazují záznamy. Mezitím ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil osvobození klíčového města Izjum.

Podle Orosové se navíc exkurzí účastní i ti, kteří museli kvůli válce prchnout ze svých domovů. „O prohlídky mají zájem také dobrovolníci, kteří přijeli na Ukrajinu pomáhat,“ uvádí průvodkyně a zmiňuje příklad jedné nizozemské dobrovolnice, která ji požádala o exkurzi v angličtině.

Turismus na Ukrajině se přizpůsobil válečnému konfliktu a naučil se s ním účinně koexistovat – část toho, co se v oblasti cestovního ruchu podaří utržit, se věnuje těm, které válka postihla nejsilněji. Mnoho cestovních a průvodcovských kanceláří věnuje část vydělaných peněz na charitativní účely nebo poskytuje speciální slevy rodinám s dětmi i členům ozbrojených sil.

Kyjev přitom není jediným místem, kam se postupně vracejí ukrajinští turisti. Stále více z nich také navštěvuje přírodní památky, jako je například pohoří Ukrajinské Karpaty, kde zůstává riziko ruského ostřelování nízké, uvádí Státní agentura pro rozvoj cestovního ruchu Ukrajiny, která má normálně za úkol propagovat cestovní ruch v zemi.

Navštivte nás až po vítězství, vzkazuje Ukrajina

Portál Visit Ukraine, který sám sebe popisuje jako „jedinečný informační portál pro turisty cestující na Ukrajinu a Ukrajince plánující cestu do zahraničí“, začal v červenci nabízet komentované prohlídky do míst největších Ruskem spáchaných hrůz, jako jsou Buča, Irpiň nebo Charkov, s cílem ukázat lidem, jak se žije v zemi uprostřed válečného konfliktu.

K čemu povedou ukrajinské úspěchy?

Poslední dny dramaticky ukázaly slabost ruské armády, která nemá kam sáhnout pro rezervy. Pokud bude chtít Kreml pokračovat ve válce, musí hrát o čas a možná i sáhnout k vyhrožování jadernými zbraněmi. Přečtěte si analýzu Seznam Zpráv:

Generální ředitel Visit Ukraine Anton Taranenko serveru Insider prozradil, že společnost přibližně během měsíce zorganizovala několik desítek prohlídek, místa si zarezervovalo asi 200 lidí. Zmínil přitom, že zájem o exkurze projevili zejména Ukrajinci, kteří byli během války vysídleni nebo se přestěhovali do jiných zemí. Zájezd si ale podle něj objednalo i více než deset Američanů.

Státní agentura pro rozvoj cestovního ruchu Ukrajiny ale zahraniční turisty od návštěvy země zatím stále odrazuje. „Vzhledem k tomu, že i v centrech měst se střílí, není nyní pro turisty bezpečné zemi navštívit,“ uvedla pro server Skift předsedkyně agentury Mariana Oleskivová.

„Pokud nemáte žádný naléhavý důvod k návštěvě Ukrajiny, žádáme vás, abyste počkali, až si budeme stoprocentně jisti, že jste v bezpečí, a pak vás pozveme na návštěvu,“ poznamenala Oleskivová. Turisty přitom poprosila, aby zemi navštívili hned, až Ukrajina nad Ruskem zvítězí, a pomohli tak s opětovným rozvojem ukrajinské ekonomiky.

Ukrajinci pracující v oblasti cestovního ruchu ovšem předpokládají, že návrat zahraničních turistů potrvá ještě delší dobu. Upozorňují, že konec ruského ostřelování není jediným předpokladem. K rozvoji turismu je podle nich potřeba také zrušení válečného stavu a znovuotevření ukrajinského vzdušného prostoru.

Podle agentury se daňové příjmy Ukrajiny z cestovního ruchu v prvních šesti měsících roku 2022 snížily o 26 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Pro představu, v roce 2019 navštívilo Ukrajinu téměř 13,7 milionu mezinárodních turistů.

Reklama

Doporučované