Hlavní obsah

Propuštěny Izraelem proti své vůli. Arabské ženy se nyní bojí odvety

Foto: Profimedia.cz

Autobus Červeného kříže s propuštěnými palestinskými vězni. Ilustrační fotografie.

Reklama

V rámci týdenní dohody o příměří s hnutím Hamás Izrael propustil také 15 arabských žen, občanek Izraele. Ony samy ale podle amerických New York Times v rámci dohody propuštěny být nechtěly.

Článek

Mezi 240 palestinskými vězni a zadrženými, kteří byli propuštěni během týdenního příměří mezi Izraelem a Hamásem, bylo 15 žen, které se odlišovaly od ostatních: byly to občanky Izraele. Většina z nich byla zatčena až po útoku Hamásu na Izrael – kvůli tomu, že je úřady na základě příspěvků na sociálních sítích obvinily z podpory hnutí Hamás, tedy teroristické organizace.

Žádná z nich zatím nebyla odsouzena za trestný čin a všechny až na jednu se tomu, aby byly v rámci dohody propuštěny, bránily. Chtěly se raději hájit u soudu, jak vyplývá z rozhovoru s jednou z nich, který publikoval americký web New York Times (NYT).

Jedna z žen, která z bezpečnostních důvodů hovořila s NYT pod podmínkou anonymity, uvedla, že byla zatčena za příspěvky, které izraelské úřady považovaly za sympatizující s Hamásem. Při výslechu podle svých slov policii řekla, že je proti Hamásu a že je proti jakémukoli zabíjení civilistů.

Po několika týdnech byla žena podle svých slov propuštěna a o tom, že byla zahrnuta do dohody zprostředkované Hamásem, se dozvěděla až poté, co dorazila domů. „Pořád jsem si říkala: ‚Jak mám lidi přesvědčit, že nepodporuji Hamás, když jsem se stala součástí této dohody?‘“ řekla pro NYT.

14 z 15 žen tak bylo de facto propuštěno proti své vůli, píše NYT. Podle právníků jedné z nich je to zanechalo vyděšené z toho, že propuštění na základě dohody vyjednané Hamásem by mohlo poškodit život jejich klientek – obávají se odvety.

Reklama

Doporučované