Hlavní obsah

Proudloužit provoz jaderných elektráren se nevyplatí, řekl německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Isarská jaderná elektrárna nacházející se v Dolním Bavorsku. Snímek je ilustrační.

Reklama

Německý ministr hospodářství je ochoten debatovat pouze o prodloužení provozu jaderné elektrárny v Bavorsku, pokud se prokáže, že je to nutné pro zajištění dodávek během zimy.

Článek

Prodloužit životnost posledních tří německých jaderných elektráren kvůli úsporám plynu by bylo špatné rozhodnutí, uvedl dnes německý ministr hospodářství za Zelené Robert Habeck během dne otevřených dveří sídla vlády.

Provozem elektráren by se ušetřila nanejvýš dvě procenta spotřeby plynu, což není dostatečný důvod pro odklon od ekologického směřování německé energetiky, dodal Habeck podle agentury Reuters.

Habeck nicméně uvedl, že je otevřený prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Bavorsku, pokud zátěžový test ukáže, že je to nutné pro zajištění stability a dodávek do sítě během zimy. Výsledky testu má vláda dostat v řádu týdnů, píše Reuters.

Bavorsko je v jiné situaci než zbytek Německa, protože dodává elektřinu do francouzské sítě. Francie aktuálně odstavila několik jaderných elektráren kvůli údržbě a výpadky má nahradit zásobování z  Německa. Habeck dnes francouzskou závislost na jádru kritizoval, píše agentura DPA.

„Není to nejlevnější technologie ani nejbezpečnější technologie pro zásobování Evropy a světa v budoucnosti,“ uvedl Habeck a zmínil například problémy s ukládáním jaderného odpadu nebo ekonomické důvody, píše DPA.

Žínkou proti Putinovi

Zemský premiér Bádenska-Württemberska v týdnu Němcům připomněl, že je „žínka užitečný vynález“. Lidem tak doporučil místo sprchování nebo koupelí jako formu osobní hygieny pouhé omývání těla mokrou žínkou. A není jediný.

V Německu až do ruské invaze na Ukrajinu panovala jasná a široká politická shoda na odklonu od nukleární energetiky. Jaderné elektrárny slíbila vláda bývalé kancléřky Angely Merkelové uzavřít do konce letošního roku v reakci na havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011.

List The Wall Street Journal v úterý napsal s odvoláním na německé vládní zdroje, že Německo kvůli energetické krizi neodstaví poslední tři jaderné elektrárny a nechá je prozatím v provozu i po konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované