Hlavní obsah

Žínkou proti Putinovi. Politici se předhánějí s radami, jak ušetřit

Foto: Fabian Sommer/dpa, Profimedia.cz

Němečtí politici Zelených ministr Robert Habeck (vlevo) a zemský premiér Winfried Kretschmann.

Reklama

Zemský premiér Bádenska-Württemberska v týdnu Němcům připomenul, že je „žínka užitečný vynález“. Lidem tak doporučil místo sprchování nebo koupelí jako formu osobní hygieny pouhé omývání těla mokrou žínkou. A není jediný.

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý politik Zelených Winfried Kretschmann lidem v době nedostatku plynu a rostoucích cen energií dává příklad, jak snížit svou spotřebu. „Mám elektromobil, na střeše mám obrovský fotovoltaický systém,“ řekl v rozhovoru pro Südwest Presse .

Dodal, že 70 procent spotřeby teplé vody ohřívá solární energií už 25 let a že si objednal i systém na vytápění peletami. „Většinou vytápíme jen jednu místnost,“ řekl s tím, že „zdravější, když v domě není všude stejná teplota“.

Jiná hygiena než ve 40. a 50. letech

Server RND v jízlivém komentáři Kretschmannovi připomíná, že je dnes hygiena „jiná než v poválečné době, v níž šéf zemské vlády vyrůstal“. Omývání žínkou považuje RND za knížecí radu od politika, který je navíc v jiné materiální situaci než většina obyvatel.

V radách, jak kvůli blížící se zimě ušetřit a snížit svou spotřebu, se v poslední době němečtí politici předhánějí. Doporučili lidem například vyměnit sprchovou hlavici, ztlumit topení nebo pravidelné odmrazovat mrazák.

Chladnější a dražší bazény

Energetická krize ovlivňuje i život v Česku. V textu rozebíráme, jak ceny energií zahýbaly s teplotou bazénů.

Zemský premiér Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther z CDU požádal wellness hotely, aby v zimní sezoně nechaly sauny mimo provoz. „Myslím si, že některé letošní wellness nabídky jsou tím druhem luxusu, bez kterého by se člověk měl dobrovolně obejít,“ řekl politik.

Günther také volá po možnosti omezit pokojovou teplotu v soukromých domech. Sám se navíc sprchuje pouze studenou vodou.

Postrašení ministrem hospodářství

O omezení sprchování mluvil nedávno i spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, taktéž za Zelené. Prý se celý život sprchuje nejvýše pět minut a kvůli úsporám za ohřev vody teď tuto dobu ještě zkrátil.

Habeckem dokonce postrašil svého syna bádensko-württenberský poslanec liberální FDP Hans-Ulrich Rülke.

„Jeden z mých synů se sprchuje příliš dlouho. Když byl malý, babička mu vyhrožovala, že ho dostane pták ibis. Teď mu vyhrožuji já, že ho dostane Habeck,“ řekl poslanec. Vyjádřil se i pro prodloužení životnosti tří německých jaderných elektráren, jejichž provoz má v rámci úplného útlumu energie z jádra skončit letos na konci roku.

Kromě výzev ale vláda sahá i po řadě konkrétních opatření. Od září má platit nařízení, které mimo jiné stanoví, že maloobchodníci mají mít u svých obchodů zavřené dveře, aby teplo neunikalo, a na noc musí mít zhasnutou světelnou reklamu.

Soukromé bazény by s neměly vyhřívat elektřinou nebo plynem. Vytápět se už nemají chodby, schodiště ani foyer veřejných budov.

A nová navrhovaná vyhláška počítá i s tím, že se budou pracoviště vytápět maximálně na 19 stupňů. Navrhovaná vyhláška českého ministerstva průmyslu a obchodu přitom v kancelářích počítá s ještě o jeden stupeň chladnějším prostředím.

Německá vláda o nových pravidlech rozhodne příští středu. Stejně jako české úřady tím chce vyhovět plánu Evropské komise na snížení spotřeby plynu v unijních zemích o 15 procent.

Němečtí kritici vládních kroků mluví o „přehnaném mikromanagementu“ a „diktování podmínek“.

Reklama

Doporučované