Hlavní obsah

Prudké deště změnily poušť v past. Návštěvníci festivalu už ale mohou odjet

Jindy vyprahlá nevadská poušť se místo obvyklých písečných bouří změnila v lagunu bahna.Video: Stringr, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Festival Burning Man, který se každoročně odehrává v nevadské poušti, zasáhly silné deště. Bahno na místě uvěznilo desítky tisíc lidí. Organizátoři v pondělí oficiálně otevřeli cesty k odjezdu.

Článek

Prudké deště proměnily alternativní festival Burning Man v nevadské poušti v boj s bahnem. V běžně vyprahlé Black rock Desert zůstalo do pondělního odpoledne 64 tisíc lidí, informuje CNN.

Kvůli všudypřítomnému bahnu organizátoři zakázali veškeré příjezdy na festival i odjezdy z areálu s výjimkou krizových složek až do pondělního rána. Veškeré pohyby vozidel totiž situaci na místě ještě zhoršovaly, přiblížil deník The New York Times. Organizátoři později uvedli, že kolem 14:00 místního času začali vypouštět auta z hlavní silnice. Avšak nadále žádali davy, aby odložily svůj výjezd až na úterý, aby uvolnily dopravu.

Přesto stovky obytných a dalších vozů z areálů vyjíždí, někteří lidé ani nečekali na oficiální povolení k odjezdu. „Operace Exodus v Black Rock City oficiálně začala,“ řekli novinářům organizátoři festivalu. Dále uvedli, že zatímco se podmínky počasí zlepšovaly a silnice osychaly, místo zůstalo velice blátivé. „Může být obtížné se zorientovat v některých čtvrtích nebo určitých ulicích,“ varují zaměstnanci festivalu.

Zatímco v předchozích letech byly hlavním problémem písečné bouře a vysoké teploty, letos zde jen za tři dny spadlo tolik srážek jako za celý rok.

Zprvu nebylo jasné, jak dlouho bude trvat, než budou moct návštěvníci odjet. Organizátoři tedy podle CNN vyzvali návštěvníky, aby si šetřili zásoby. „Vyzýváme účastníky, aby šetřili s jídlem, vodou a palivem a zůstali v teplém, bezpečném místě,“ uvedli.

Počasí si podle místních úřadů vyžádalo život jedné osoby. V prohlášení úřad šerifa okresu Pershing uvedl, že „v současné době vyšetřuje úmrtí, ke kterému došlo během deště“, ale neuvedl žádné další podrobnosti o okolnostech. Rodina dotyčného byla informována, dodal.

Nečekané deště přišly ke konci devítidenního festivalu, kdy se na velké finále – pálení obří dřevěné postavy muže – sjíždějí největší davy lidí, napsala BBC.

Burning Man je jednou z nejznámějších amerických kulturních a uměleckých akcí. Návštěvníci vytvářejí dočasné město uprostřed pouště a očekává se, že budou během pobytu do značné míry soběstační. Na festivalu se ani neplatí penězi, vše funguje na bázi darování a domluvy mezi lidmi.

„Přijeli jsme sem s vědomím, že je to místo, kam si přivezeme vše, co potřebujeme k přežití,“ uvedl Burning Man ve svém prohlášení. „Právě díky tomu jsme všichni dobře připraveni na takovouto povětrnostní událost.“

Útěk bahnem, nebo pokračovat v party?

Někteří návštěvníci se ale rozhodli, že nebudou čekat na otevření oficiálních cest, a z festivalu se pokusili dostat po svém. Například Neal Katyal, profesor práva na Georgetownské univerzitě, šel s několika dalšími lidmi asi deset kilometrů do nejbližšího města.

„Na bosé nohy jsme si navlékli igelitové sáčky, přes ně ponožky a pak až jsme si obuli boty nebo holínky, abychom nebyli promočení,“ popsal pro deník The New York Times s tím, že cesta byla kvůli bahnu velmi náročná.

Na místě nechali většinu svých věcí, s sebou si vzali jen to nejnutnější. „Myslím, že pro lidi bude několik dní velmi těžké odejít, ale domnívám se, že mnoho lidí tam má takovou dobrou náladu, tančí a snaží se z toho vytěžit maximum,“ dodal.

Navzdory nepříznivému počasí pokračovalo mnoho dalších účastníků v zábavě a na sociálních sítích se objevují videa, na nichž si návštěvníci festivalu užívají klouzání v blátě.

„Když se člověk nechá dotlačit do extrému, je to ta největší zábava,“ řekl deníku The Guardian pětačtyřicetiletý Brian Fraoli.

„Zdá se, že všichni jsou tu v opravdu dobré náladě,“ řekl Paul Reder, který na akci jezdí už 22 let, a dodal, že lidé se dělili o jídlo a vodu.

Vydatný déšť zasáhl také jih Nevady, přičemž ve městě Las Vegas spustil bleskové záplavy. Něco podobného části tohoto amerického státu zažily už před dvěma týdny, kdy se v návaznosti na tropickou bouři Hilary valily proudy vody také pouštní krajinou v národním parku Death Valley (Údolí smrti).

Reklama

Doporučované