Hlavní obsah

Průměrná délka života vojáka na frontě jsou čtyři hodiny, říká bývalý mariňák

Foto: Profimedia.cz

Snímek z Bachmutu, požár v domě vypukl krátce po ruském ostřelování.

Reklama

Naděje na dožití vojáka na frontě v Donbasu je kolem čtyř hodin, odhaduje bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který bojuje po boku Ukrajinců v „mlýnku na maso“, jak se říká o bitvě o Bachmut. Řekl to televizi ABC News.

Článek

„Situace je dost špatná, je spousta obětí. Průměrná délka života na frontě je okolo čtyř hodin,“ řekl Američan a bývalý mariňák Troy Offenbecker z Michiganu televizi ABC News.

Bitva o Bachmut představuje jeden z nejkrvavějších bojů od začátku ruské invaze. Boje o město, které mělo před válkou asi 73 000 obyvatel, představují dosud nejdelší bitvu v rámci války, kterou před rokem Rusko rozpoutalo.

Začátkem ledna popsal vysoký americký vojenský představitel boj v tomto městě a jeho okolí, které má podle všeho omezený strategický význam jak pro Rusko, tak pro Ukrajinu, jako „opravdu tvrdý a divoký“.

„Mluvíme o tisících a tisících dělostřeleckých nábojů vypálených oběma stranami. V mnoha případech jsou to tisíce nábojů vystřelených za jediný den,“ uvedl zmíněný představitel.

Bachmut se stal hlavním cílem ruských útočných sil, a to jak pravidelné armády, tak nechvalně známé žoldnéřské organizace zvané Vagnerova skupina a napojené na Kreml.

Britská vojenská rozvědka na počátku týdne upozornila, že Rusko je pod „zvyšujícím se politickým tlakem“, aby se na výročí invaze pochlubilo nějakým vítězstvím, a tak je docela pravděpodobné, že Rusko bude tvrdit, že dobylo Bachmut „bez ohledu na realitu“.

Bachmut, který je v Ukrajinci ovládané části Doněcké oblasti, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v závěru loňského roku za „spálené ruiny“. O jejich dobytí se ruské jednotky snaží už mnoho měsíců, ale ukrajinská obrana odolala.

Západní rozvědky mezitím odhadují, že Rusko mohlo během bojů na Ukrajině přijít až o 200 000 vojáků, včetně až 60 000 zabitých.

„V některých kategoriích ztratili v této válce více než polovinu svého vojenského vybavení a více než milion nejchytřejších a nejlepších Rusů opustilo zemi. Co tedy tato válka přináší obyčejnému Rusovi? Nic,“ míní Victoria Nulandová, náměstkyně ministra zahraničí USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované