Hlavní obsah

Průvodce vykreslil vteřiny před tragickým sesuvem skály na turisty v loďce

Tragédie, při které zemřelo deset lidí, se stala v sobotu v populární turistické destinaci v brazilském státu Minas Gerais.Video: AP

 

Reklama

Vyšetřovací tým po neštěstí v přírodním kaňonu v brazilském Minas Gerais získal ostatky všech obětí. Deset zemřelých sedělo v osudný den na loďce pojmenované Ježíš, když na ně spadla skála.

Článek

Při sobotním incidentu v kaňonu jezera Furnas v brazilském státu Minas Gerais zemřelo po sesuvu části skály na turistickou loďku deset lidí. Přes 30 dalších utrpělo zranění. Plavidlo s názvem Ježíš v momentu tragédie stálo v těsné blízkosti skály, která na něj o několik sekund později spadla. Incidentu byl přítomný i místní průvodce Pedro Henrique Cunha Chaves, který podobně jako posádka jeho loďky unikl smrti jen o vlásek. Pro brazilskou CNN celý incident popsal.

Okružní plavba uplynulou sobotu probíhala v jedné z nejpopulárnějších turistických destinací Minas Gerais jako „obvykle“, tvrdí Pedro Henrique. Plavidla nejdříve stála ve větší vzdálenosti od masivní skály, aby si lidé mohli fotit vodopády a celou scenérii. Následně se k ní přiblížila. Zkušený průvodce si nicméně pár vteřin před katastrofou všiml, že se něco děje.

„Moje loďka byla prakticky pod skalou. Podíval jsem se na našeho kormidelníka a říkám mu ‚Rychle pryč, musíme odsud zmizet, rychle, rychle. Padá kamení. Spadne to. Rychle pryč, rychle pryč‘, (on) rychle poodjel a tak 50 až 100 metrů před nás spadla část skály na dvě loďky. Díky bohu ne na tu naši. Vyvázli jsme bez úhony. Měl jsem ale velký strach,“ popisuje.

Rozsahu tragédie by se možná dalo částečně předejít, kdyby pasažéři loďky, která se nacházela nejblíže pod skálou, vyslyšeli volání a troubení ostatních plavidel. Právě videa, kde lidé křičí a upozorňují před padající skálou, kolují na sociálních sítích. Pedro Henrique ale celou situaci vysvětluje. „Takhle, každý se nás ptá ‚Proč jste neodjeli dřív, když na vás lidé troubili?‘ Když na nás ale lidé začali volat a troubili, zrovna jsme se dívali na vodopád a mysleli jsme si, že to je jen silný proud vody,“ objasňuje, proč se ne všechny loďky vydaly na úprk včas. Pedro Henrique a turisté na jeho loďce měli štěstí. Posádce loďky Ježíš ale chybělo.

I přes počáteční neúspěch se vyšetřovacímu týmu podařilo zajistit ostatky či části ostatků všech deseti obětí. Pět z nich vyšetřovatelé již identifikovali. Kromě šoku prožívá smutek ze ztráty i samotný průvodce. „Ztratil jsem dva přátele. Dlouholeté kamarády, které jsem viděl na vlastní oči umřít přímo přede mnou. Je to tak strašlivé. Nikdo si to nedokáže představit… Já se na těchto turistických trasách nacházím denně. Tohle je moje živobytí,“ dodává zdrceně Pedro Henrique.

Kromě lidských životů si neštěstí vyžádalo minimálně 32 zraněných. Většina z nich nicméně vyvázla jen s lehkými poraněními. Minimálně dva lidé utrpěli závažné zlomeniny a byli přepraveni do blízké nemocnice ve městě Piumhi.

Podle brazilských úřadů se skála možná zřítila kvůli zvýšenému objemu průtoku vody. Výskyt silných proudů vody potvrzuje i Pedro Henrique. Dodává, že sesuv půdy „v tomto rozsahu ale nikdy nezažil“. „Za celou svou kariéru zdejšího průvodce jsem nikdy nic takového neviděl. Jsme zvyklí na zvýšený průtok vody. Umíme vypozorovat, kdy by se k němu mohlo schylovat, ale sesuv půdy – navíc s oběťmi – to se stalo poprvé,“ dodává.

Obec Capitólio a přilehlé kaňony se nachází necelých 300 km od metropole státu Minas Gerais (Belo Horizonte). Rokle – typické pro tuto oblast – se skládají z hornin, které jsou náchylnější k erozi, informuje brazilský server Metropoles.

Reklama

Doporučované