Hlavní obsah

V Brazílii se zřítil kus skály na lodě s turisty na jezeře. Deset lidí zemřelo

Foto: AFP PHOTO / MINAS GERAIS FIRE DEPARTMENT, Profimedia.cz

Záběry z místa tragédie v soutěsce v brazilském státě Minas Gerais.

Reklama

Deset lidí zemřelo a dalších 32 utrpělo zranění na jihu Brazílie poté, co se v sobotu ulomil obrovský kus skály a spadl na několik lodí s turisty v jezeře Lago de Furnas.

Článek

Neštěstí se stalo v brazilském státě Minas Gerais v sobotu kolem poledne místního času. Na jezero obklopené skálami a soutěskami, které je pro krásnou přírodu vyhledávaným cílem turistů, vyjelo několik lodí.

Turisté na jedné z nich najednou zpozorovali, jak ze skály začínají padat kameny. Volali proto na lidi v loďkách blíže skály, aby je varovali. Ti však už nestihli ujet, když se rázem zřítil několik metrů vysoký blok, jak je vidět na záběrech natočených mobilním telefonem. Na místo dorazily čtyři desítky hasičů a potápěčů.

Ze tří desítek zraněných zůstávají v nemocnici čtyři lidé, uvedl brazilský zpravodajský server G1.

Tři lidé zůstávají nezvěstní, ale záchranné práce se v sobotu pozdě večer zastavily kvůli „nedostatku přírodního osvětlení“. Budou pokračovat v neděli v 5 hodin ráno místního času (9 hodin SELČ), řekl Pedro Aihara, mluvčí hasičského sboru v Minas Gerais.

Aihara řekl, že 23 z 32 lidí, kteří byli ošetřeni v Santa Casa de Capitólio s lehkými zraněními, bylo propuštěno. Záchranné úsilí bude pokračovat nejméně do pondělí, řekl Aihara a dodal, že situace, kdy jsou oběti uvězněné pod skálou, by mohla potenciálně prodloužit trvání záchranných prací.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro uvedl, že do pomoci se zapojilo také námořnictvo a jeho speciální záchranný tým. Podle hasičů byly zřejmě příčinou neštěstí několikadenní srážky, které způsobily sesuvy půdy a také rozpad horniny na skále.

Reklama

Související témata:

Doporučované