Hlavní obsah

Ptačí chřipka budí znepokojení: virus zabíjí delfíny i tuleně

Foto: John Thys / AFP, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Přenos ze savce na savce není ještě vědecky podložený, odborníci se však shodují, že s největší pravděpodobností k tomu dochází. V důsledku toho se vědci obávají další nebezpečné mutace.

Článek

Smrtící virus ptačí chřipky H5N1 se od svého příchodu do Jižní Ameriky v roce 2022 šíří mezi volně žijícími ptáky a mořskými savci intenzivněji než kdykoli předtím. Podle vědců se tak zvyšuje riziko, že se stane větší hrozbou pro člověka, píše agentura Reuters.

Obavy vzbuzují důkazy, že se nemoc, která dříve postihovala převážně ptactvo, zřejmě šíří i mezi savci. Kmen ptačí chřipky H5N1 už má podle agentury na svědomí životy několika delfínů v Chile a Peru, přibližně 50 000 tuleňů a lachtanů na pobřeží a nejméně půl milionu ptáků v celém regionu.

K potvrzení přenosu ze savce na savce by vědci pravděpodobně potřebovali otestovat infekci u živých zvířat. Kmen se však objevil u desítek druhů ptáků, včetně některých stěhovavých druhů, které ho mohou šířit mimo region, uvedli pro Reuters dotazovaní vědci.

Situace přiměla Panamerickou zdravotnickou organizaci (PAHO) ke svolání odborníků na setkání do Ria de Janeira. Skupina plánuje založit první regionální komisi na světě, která by dohlížela na monitorování ptačí chřipky a potřebná opatření, řekl agentuře jeden z představitelů PAHO.

Od října 2022, kdy byl virus poprvé detekován v Kolumbii, se na kontinentu objevily dva případy nákazy u lidí – v Ekvádoru a Chile. V obou případech došlo k nákaze kontaktem s nakaženým ptactvem. Přestože tyto osoby přežily, ptačí chřipka H5N1 je pro člověka smrtelná zhruba v 60 % případů na celém světě, dodává Reuters.

Reklama

Doporučované