Hlavní obsah

Dáme armádě, kolik potřebuje. Rusko nasadí moderní střely, oznámil Putin

Foto: Repro: TASS

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu na ministerstvu obrany.

Reklama

aktualizováno •

Podle ruského prezidenta Moskva chystá zapojení velkých mezikontinentálních střel Sarmat a nadzvukových střel Zirkon.

Článek

Rusko nemá žádné omezení pro financování své armády, která dostane vše, co si žádá. Na středečním shromáždění kolegia ruského ministerstva obrany to prohlásil prezident Vladimir Putin.

„Zachováme bojovou připravenost a zlepšíme jadernou triádu – to je hlavní záruka suverenity Ruské federace,“ citovala Putina ruská média.

Jaderná triáda je označení pro tři složky atomové výzbroje pro první nebo odvetný úder a zahrnuje strategické bombardéry, mezikontinentální balistické střely a balistické střely odpalované z ponorek.

V blízké budoucnosti Rusko podle Putina uvede do bojové služby mezikontinentální balistické střely Sarmat. Jde o mohutnou raketu s hmotností přes 200 tun a doletem až 18 tisíc kilometrů.

Začátkem ledna pak vstoupí do bojové služby fregata Admirál Gorškov s hypersonickými střelami Cirkon (Zirkon), uvedl ruský prezident.

Ministr obrany Sergej Šojgu dodal, že ruská jaderná triáda byla doplněna o první strategický bombardér Tu-160M.

Ačkoli Putin na jednu stranu armádě přislíbil neomezené finanční zdroje, nedá se podle něj mluvit o militarizaci země nebo o válečné ekonomice. Zdůraznil, že vojáci by měli být plně zásobováni kvalitním vybavením, jako jsou lékárničky, jídlo, obuv, nebo neprůstřelné vesty a ochranné přilby. Zmínil také doplnění přístrojů na noční vidění, zaměřovacích zařízení nebo moderních pušek.

Putin i Šojgu na shromáždění přiznali „problémy“, které se objevily během částečné mobilizace. Podle ruského prezidenta je třeba modernizovat systém vojenských odvodových úřadů.

Ruští představitelé v posledních týdnech opakovaně popírali, že by se chystala další vlna mobilizace. Ministr Šojgu nicméně ve středu bez bližších podrobností prohlásil, že stav ruských ozbrojených sil se musí zvýšit na 1,5 milionu lidí. Věk pro odvod na vojenskou službu se podle něj bude postupně zvyšovat z 18 na 21 let a horní věková hranice stoupne na 30 let.

Reklama

Doporučované