Hlavní obsah

Rakety jako vzkaz Africe. Do Kyjeva za zvuku sirén přijela mírová delegace

Foto: Repro: twitter.com/AthiGeleba

Afričtí lídři se poklonili památce obětí v ukrajinské Buči.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina hlásí velký raketový útok ze strany Ruska, hlavním městem znějí sirény. K událostem dochází v době, kdy do země dorazila africká mírová delegace.

Článek

Při pátečním ruském útoku na Kyjev měly jednotky ukrajinských vzdušných sil zničit šest balistických raket Kinžal, šest řízených střel Kalibr a dva průzkumné drony. Zatím se zdá, že letectvu žádná z ruských střel neunikla, což na platformě Telegram potvrdil i kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Ten o něco dříve informoval o možných výbuších v Podolské čtvrti hlavního města, později ale upřesnil, že za ně mohly systémy protivzdušné obrany poblíž. Podle jeho slov tak nedošlo k žádným škodám.

Útok přišel v době, kdy do Kyjeva dorazila delegace několika afrických zemí v čele s jihoafrickým prezidentem Cyrilem Ramaphosou, aby se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. S tím chtějí afričtí lídři jednat o možnostech ukončení války, která dopadá i na africké země třeba rostoucími cenami potravin.

„Putin ‚posiluje důvěru‘ tím, že zahájil největší raketový útok na Kyjev za poslední týdny, a to právě v době návštěvy afrických lídrů v našem hlavním městě. Ruské rakety jsou vzkazem Africe: Rusko chce další válku, ne mír,“ okomentoval na twitteru dění v zemi Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí.

Aby toho nebylo málo, africká delegace v souvislosti s útokem musí řešit i další problémy.

Bezpečnostní tým jihoafrického prezidenta totiž na několik hodin uvázl v letadle v Polsku, odkud jak jemu, tak i novinářům, kteří delegaci doprovází, prý úřady odmítaly umožnit pokračovat v cestě. Podle polských pohraničníků se ale jihoafrická delegace sama rozhodla, že zůstane na palubě letadla a odletí charterovým letem zpět do JAR.

„Členové delegace s sebou měli zbraň, ale neměli povolení k jejímu dovozu do Polska. Oni sami mohli letadlo opustit, ale beze zbraně. Rozhodli se zůstat na palubě a pokračovat v letu,“ cituje rádio Tok FM mluvčí služby Annu Michalskou.

Analýza

Konflikt na Ukrajině dopadá na africké země především rostoucími cenami potravin, nedostatkem potřebných hnojiv pro drobné zemědělce a zdražujícími cenami paliv.

Podle nejnovějších zpráv by delegace již měla být z letadla propuštěna. Ramaphosův šéf ochranky, generálmajor Wally Rhoode, již polskou vládu ale stihl obvinit z toho, že sabotuje prezidentovu bezpečnost tím, že týmu neumožnila vystoupit z letadla.

„Zdržují nás, ohrožují život našeho prezidenta,“ cituje jeho slova BBC. Rhoode Poláky mimo jiné nařkl z toho, že jsou rasisté. To však polské úřady popřely a trvaly na tom, že někteří cestující neměli správné doklady k tomu, aby si mohli do země přivézt zbraně, které u sebe měli.

I když musel Ramaphosa odcestovat na Ukrajinu bez své ochranky, podle prezidentova mluvčího jeho bezpečnost nebyla ohrožena.

Reklama

Doporučované