Hlavní obsah

Rakousko prodlouží hraniční kontroly se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podobně jako Česká republika se Rakousko rozhodlo prodloužit kontroly na hranicích se Slovenskem. S Maďarskem a Slovinskem potrvají nejméně do poloviny května. Sousední státy ale rakouské opatření označují za neopodstatněné.

Článek

„Rakousko rozšíří kontroly na hranicích se Slovenskem od 28. října 2022. Rakousko tímto krokem navazuje na sousední Českou republiku, která 27. října 2022 oznámila, že na hranicích se Slovenskem rozšíří také kontroly totožnosti – zpočátku do 15 dnů a poté o dalších 30 dnů,“ uvedlo rakouské ministerstvo vnitra v tiskové zprávě. Kontroly tak potrvají do 12. prosince.

Kontroly na hranicích s Maďarskem a Slovinskem zůstanou v platnosti přinejmenším do poloviny května. Podle rakouského ministra vnitra Gerharda Karnera je opatření nutné v boji proti nelegální migraci.

„Hraniční kontroly na Slovensko jsou stále nutné, protože jinak budou převaděči okamžitě reagovat a změní své trasy. Nedovolíme tento špinavý byznys a budeme i nadále důsledně bojovat proti převaděčské mafii,“ řekl ministr.

Podle Karnera jsou všechny hraniční kontroly prováděny „v úzké koordinaci s ministry vnitra sousedních zemí“. Slovenští představitelé v uplynulých dnech kroky rakouské vlády ostře kritizovali.

Slovenský premiér Eduard Heger uvedl, že současná situace nemůže pokračovat, policejní prezident Štefan Hamran má opatření za neúčinné a podle ministra vnitra Romana Mikulce navíc odporuje schengenskému kodexu.

Znovuzavedení hraničních kontrol v rámci schengenského prostoru, jehož hlavním rysem je právě volný pohyb mezi členskými státy, je popsáno Schengenským hraničním kodexem. V něm se uvádí, že taková opatření by měla být zaváděna pouze jako poslední možnost.

Právě na to poukazuje slovinská a slovenská strana. Podle nich je rakouské rozhodnutí neopodstatněné, protože nebyla prokázána existence nové bezpečnostní hrozby.

Slovinsko dále upozorňuje na to, že podle článku 25 Schengenského hraničního kodexu je maximální délka trvaní hraničních kontrol šest měsíců. Porušení Vídeň i Praha odmítají. Slovinsko navíc očekává, že se Evropská komise bude důsledněji zabývat oprávněností dočasného znovuzavedení hraničních kontrol.

Kromě Rakouska a Česka v současné době provádějí hraniční kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru také Německo, Dánsko či Francie, připomněla agentura APA.

Reklama

Doporučované