Hlavní obsah

Řecko zápasí s největším požárem v EU od počátku statistik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Snímek požáru v řecké oblasti Evros u hranic s Tureckem.

Reklama

Požár v regionu u hranic s Tureckem propukl před více než týdnem. S jeho hašením Řekům pomáhají hasičské sbory z vícero zemí EU. Plameny už zasáhly území o rozloze takřka dvojnásobku Prahy a stále nejsou pod kontrolou.

Článek

Požár, se kterým už jedenáctý den bojují hasiči na severu Řecka u hranic s Tureckem, je největší jednotlivý požár v EU od roku 2000, kam sahají záznamy Evropského informačního systému lesních požárů (EFFIS). Podle agentury AFP na to upozornila Evropská komise.

Plameny ničí region Evros už jedenáctým dnem. V Řecku pomáhá na 400 hasičů z vícero zemí EU, včetně Česka, operuje tam i jedenáct letadel a helikoptér ze zahraničí. Velký počet hasičů a techniky odpovídá rozloze, na které musí zasahovat.

Podle informací záchranářů plameny zničily už plochu více jak 800 čtverečních kilometrů. To je o něco víc než rozloha města New York, pro srovnání: Praha se rozprostírá na 496 kilometrech čtverečních.

„Tento lesní požár je definicí megapožáru,“ reagoval podle agentury Reuters mluvčí řecké vlády Pavlos Marinakis na údaje o rozsahu požárů.

V blízkosti města Alexandrupoli začalo hořet 19. srpna. Podle dostupných informací plameny zabily 20 lidí, píše řecký deník Kathimerini. Z toho 18 byli imigranti, jejichž těla našli záchranáři na místě, kudy putují přistěhovalci přes řecko-tureckou hranici.

Evropská unie vyzvala státy, aby Řecku poskytly další hasební leteckou techniku. Dohromady by chtěla do postiženého regionu vyslat 28 letadel a helikoptér. Zároveň by chtěla do roku 2030 vytvořit letku financovanou EU, která by čítala 12 strojů. „Vnímáme, že lesní požáry jsou stále častější a ničivější. Chceme na ně být v příštích letech připravení,“ řekl Balasz Ujvari, mluvčí Evropské komise.

Řecko toto léto čelilo už několika lesním požárům. Jeden z těch nejvážnějších propukl na ostrově Rhodos a poloostrově Peloponés. Odborníci a řecká vláda jejich rozsah připisují i důsledkům klimatické krize.

Podle řeckého webu Kathimerini v zemi souběžně hoří 74 lesních požárů, z toho 27 z nich vypuklo mezi nedělí a pondělím. V některých případech bylo příčinou vzplanutí žhářství a několik lidí bylo zatčeno.

Země se snaží každoročně snižovat riziko požárů. Obyvatelé se od začátku května do října musejí řídit preventivními nařízeními, jako je omezení pálení suché vegetace nebo grilování. Od začátku této „protipožární sezony“ bylo kvůli porušení nařízení zatčeno 163 lidí, z toho 118 pro nedbalost a 24 za úmyslné žhářství.

Poloha města Alexandrupoli:

Reklama

Doporučované