Hlavní obsah

Řeckou obchodní loď se 24 členy posádky u jemenských břehů zasáhla raketa

Foto: Seznam.cz

Jemen je strategicky položená země na břehu Rudého moře.

Reklama

Řecká obchodní loď Zografia nevezla náklad a plula z Vietnamu do Izraele. Na obchodní lodě v Rudém moři už od listopadu útočí šíitští povstalci Húthíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná.

Článek

Řeckou obchodní loď v úterý u jemenských břehů zasáhla raketa, píše agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje z řeckého ministerstva pro lodní dopravu. Incident si vyžádal pouze hmotné škody, zraněn nebyl žádný z 24 lidí na palubě, sdělil Reuters jeden ze zdrojů. K útoku se dosud žádná skupina nepřihlásila, podezření však padá na jemenské šíitské povstalce.

V době zásahu loď Zografia nevezla náklad a plula z Vietnamu do Izraele, uvedly zdroje. Podle agentury AP loď pluje pod maltskou vlajkou a posádku tvoří 20 Ukrajinců, tři Filipínci a Gruzínec. AP s odvoláním na satelitní údaje píše, že loď po zásahu pokračovala v plavbě.

Na obchodní lodě v Rudém moři už od listopadu útočí šíitští povstalci Húthíové, které podporuje Írán a kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná. Rebelové tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele v Pásmu Gazy a na podporu některých zemí izraelské vládě a že jejich cílem jsou jen lodě, které mají nějakou vazbu na Izrael nebo plují do izraelských přístavů.

Spojené státy a Británie minulý týden v reakci na tyto útoky provedly desítky úderů ze vzduchu a z moře na vojenské pozice Húthíů přímo v Jemenu.

Reklama

Doporučované