Hlavní obsah

Říše sněhu a ledu se hroutí. Teploměry ukázaly na Aljašce 20 °C

Foto: Profimedia.cz

Slunce a méně sněhu. Taková je stále častější realita aljašské zimy.

Reklama

Namísto chladu a sněhu teploty blížící se dvaceti stupňům nad nulou. Nezvyklé oteplení uprostřed zimy trápí Aljašku stále více. Změny klimatu už místní pozorují poslední dvě desetiletí.

Článek

Neobvyklé zimní teplé období na Aljašce přineslo denní teploty hodně přes 15,5 stupně Celsia a přívaly dešťových srážek.

Na ostrově Kodiak dosáhla v neděli teplota vzduchu dokonce 19,4 stupně Celsia, což je nejvyšší naměřená prosincová teplota, jakou kdy na Aljašce meteorologové zaznamenali, uvedl pro agenturu Reuters meteorolog Rick Thoman z Alaska Center for Climate Assessment and Policy.

Thoman označil teplotní rekord za „absurdní“. Na letišti Kodiak bylo naměřeno 18,3 stupně Celsia, v komunitě Cold Bay na Aljašském poloostrově pak meteorologové naměřili rekordních 16,6 stupně Celsia.

Hned v osmi prosincových dnech rtuť teploměrů na ostrově Kodiak vystoupala nad hranici deseti stupňů Celsia. Ve městě Unalaska, kde místní meteorologické stanice naměřily 13,3 stupně Celsia, pak letos šlo o nejteplejší Štědrý den v historii Aljašky, uvádí deník The Guardian.

Prosinec se ve vnitrozemí Aljašky obvykle nese ve znamení sucha, mrazivý vzduch totiž nepohlcuje příliš vlhkosti. Nejprve však nejsevernější stát USA zasáhlo husté sněžení, které v některých místech způsobilo i propad střech, sníh pak následně vystřídal déšť. Ten nejprve v kombinaci s teplotami okolo nuly pokryl region ledem, který způsobil výpadky elektřiny a také uzavřel hlavní dopravní tepny.

Aljašské ministerstvo dopravy varovalo, že silnice zůstanou zrádné po dlouhou dobu kvůli tenké ledové vrstvě, která se na nich vytvořila. „Jakmile se námraza naváže na povrch vozovky, je velmi těžké ji odstranit. I když byly teploty vzduchu během poslední doby vysoké, teploty silnic byly pod nulou, což způsobilo, že se na povrchu tvořil a držel led,“ uvedlo ministerstvo na svém twitterovém účtu.

Teplé a vlhké počasí uprostřed zimy je na Aljašce v posledních dvou desetiletích mnohem častější než dříve, což je podle Thomana důkaz klimatické změny. „To je přesně to, co očekáváme, že se bude dít ve stále více se oteplujícím světě,“ řekl Thoman Guardianu.

Stejně tomu je i v dalších severských oblastech naší planety, jako jsou Skandinávie nebo sever Ruska. Zde se zimní deště ukázaly jako problém pro lidi i pro pasoucí se zvířata, jakým je například pižmoň, kteří kvůli tomu často nemohou najít svou potravu pokrytou ledem. Tyto problémy se podle klimatologů budou stále zvětšovat.

Studie publikovaná v listopadu ve vědeckém časopise Nature Communications předvídá, že kolem roku 2060 až 2070 bude arktické klima obsahovat větší podíl zimních dešťů než sněhových srážek.

Aljašku však ještě letos čeká chladná zima. Podle předpovědi teploty klesnou na některých místech regionu tento víkend pod -29 stupňů Celsia. Deště a vysokých teplot však bude v budoucnu pravděpodobně přibývat. „Oteplující se a stále vlhčí svět způsobí, že takové zimy budou stále pravděpodobnější,“ uvedl Thoman.

Už v roce 2015 tehdejší americký prezident Barack Obama použil stát jako ukázkový příklad pro svůj projev, ve kterém označil změnu klimatu za výzvu tohoto století a uznal, že Amerika hraje ve změně klimatu roli. „Změna klimatu již není nějakým vzdáleným problémem, děje se to tady, děje se to teď. Nejednáme dostatečně rychle,“ cituje Obamu deník The New York Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované