Hlavní obsah

Rodiny rukojmích držených Hamásem už třetí den blokují humanitární pomoc

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na hraničním přechodu Kerem Šalom se už třetí den protestuje. Rodiny rukojmích zadržovaných v Gaze tam blokují převoz humanitární pomoci a vyzývají k propuštění zajatců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodiny rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy a další protestující demonstrovali v pátek ráno na hraničním přechodu Kerem Šalom. Protesty na hranicích trvají už třetí den, upozorňuje The Times of Israel. Dav na přechodu brání převozu humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Bezpečnostní síly očekávaly, že v průběhu dnešního dne dorazí stovky dalších protestujících, kteří budou požadovat, aby byla veškerá humanitární pomoc vstupující do válkou zničeného pásma přerušena, dokud nebudou propuštěni a vráceni do Izraele zbývající rukojmí, které Hamás unesl 7. října. Na místě jsou proto zátarasy, které měly protestujícím zabránit v příchodu. Skupina protestujících ve svém prohlášení nicméně uvedla, že šla oklikou, aby se jim vyhnula.

Zatím není jasné, jaký dopad měly předchozí dva dny trvající protesty na pohyb kamionů. Ve středu demonstranti zadrželi více než sto kamionů, z nichž některé byly nakonec odkloněny na náhradní vstupní místo v Egyptě. V návaznosti na protesty, které se v posledních dnech odehrály, Bidenova administrativa naléhala na Izrael, aby zajistil, že hraniční přechod Kerem Šalom s Gazou zůstane otevřený, uvedla ve čtvrtek veřejnoprávní televize Kan.

Předpokládá se, že v Gaze zůstává 132 rukojmích unesených Hamásem 7. října – přičemž ne všichni jsou podle The Times of Israel naživu. Koncem listopadu bylo během týdenního příměří propuštěno ze zajetí Hamásu 105 civilistů.

Izraelská kampaň v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit Hamás, čelí rostoucí mezinárodní kritice v souvislosti s rostoucím počtem mrtvých Palestinců a rozsáhlou humanitární krizí ve válkou zničené oblasti.

Reklama

Související témata:

Doporučované