Hlavní obsah

Ruské úřady vyzvaly k okamžité evakuaci části Kurganu, hrozí zatopení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

„To není jen povodeň, to je skutečná hrozba!“ varoval gubernátor Kurganské oblasti v Rusku. Na místo se valí povodně ze sousedního Kazachstánu. Úřady hlásí necelých 13 000 evakuovaných.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V ruské Kurganské oblasti stoupá hladina řeky Tobol, úřady v regionu hlásí téměř 13 000 evakuovaných kvůli záplavám - ať už z vytopených míst nebo míst ohrožených velkou vodou. Oblastní úřady podle ruských médií vyzvaly obyvatele Kurganu k evakuaci, protože na město se valí „obrovská“ povodňová vlna z Kazachstánu.

Několik čtvrtí v kazachstánském městě Petropavl (rusky Petropavlovsk) na severu země je zcela zaplaveno a uzavřeno, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na svědka z místa. Jižní část ruského Uralu a severní část Kazachstánu se potýkají s nejhoršími záplavami za desítky let.

„To vše, co nyní vidíme v Kurganu, kdy se pod vodou ocitá Čerjomuchovo (sídliště ležící asi 15 kilometrů jihozápadně od centra - pozn. ČTK), je jen kapka z toho, co se blíží k městu,“ uvedl na sociální síti gubernátor Vadim Šumkov, citovaný ruskými médii. Podle něj se na oblastní centrum s více než 300 000 obyvateli valí ze sousední země 1,3 miliardy metrů krychlových vody.

„To není jen povodeň, to je skutečná hrozba! Vezměte proto děti, starší lidi, příbuzné a sousedy s omezenou pohyblivostí do dočasných ubytoven nebo k přátelům a známým. Shromážděte doklady a cennosti. Přepravte svůj majetek do vyšších poloh. A okamžitě opusťte své domy a chaty,“ nabádal.

Gubernátor podle listu Kommersant nařídil okamžitě evakuovat obyvatele pravobřežní části Kurganu i obyvatele chatových osad a zahrádkářských kolonií na levém břehu řeky před ochrannou hrází.

V Kurganu hladina řeky Tobol v osm večer místního času (17:00 SELČ) stoupla na 704 centimetrů, napsal Kommersant s odvoláním na oblastní úřady a připomněl gubernátorovo varování, že povodeň v pravobřežní části města začne při šestimetrové výši. Záplavy ohrožují více než 18 000 lidí. Podle úřadů voda zaplavila v celé oblasti 309 domů a z ohrožených míst evakuovali 12 782 lidí. Kvůli povodním se dopravní policie chystá na hranicích se Sverdlovskou, Čeljabinskou a Ťumenskou oblastí přerušit tranzitní nákladní dopravu po silnicích vedoucích přes Kurganskou oblast, napsala agentura Interfax.

Reklama

Související témata:

Doporučované