Hlavní obsah

Ruské ztráty na Ukrajině? Mladí profesionální vojáci už neumírají, nahradili je jiní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: eanstudio, Shutterstock.com

Ruští vojáci na tanku.

Reklama

Zatímco na začátku války Rusko ztrácelo hlavně mladé a zkušené vojáky, v posledních měsících na Ukrajině umírají spíše starší muži naverbovaní z věznic. Vyplývá to z analýzy stanice BBC, která identifikovala 25 000 padlých Rusů.

Článek

Krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu ztrácela Moskva hlavně mladé a kvalifikované vojáky. V posledních měsících se ale situace změnila. Zejména při tvrdých bojích na východě země umírají spíše starší muži, kteří žádné zkušenosti s boji neměli.

Závěry přinesla stanice BBC spolu s nezávislým serverem Mediazona, kterým se podařilo identifikovat 25 tisíc padlých ruských vojáků. Tvrdí tak, že jde o minimální odhad ruských ztrát ve válce na Ukrajině.

Podle analýzy Rusko v současnosti nejčastěji přichází o trestance, které naverbovala Vagnerova skupina z vězení.

Takový je i případ 34letého Alexandra Zubkova, jehož příběh stanice popsala. Někdejší vězeň zemřel na jaře v bitvě o Bachmut. Až do loňského podzimu si odpykával devítiletý trest za drogové delikty, v tu dobu ale vagnerovci ve velkém začali s nabíráním trestanců do svých řad s lákavým slibem. Za šest měsíců bojů po boku ruské armády měli vězni dostat milost i slušně zaplaceno.

Na frontu se dostali muži odpykávající si tresty za nejrůznější zločiny - od vražd až po drobné krádeže. Rusko takové rekruty využívalo jako „vojáky na jedno použití“, vysvětlil pro BBC expert Jack Waitling z bezpečnostního think tanku Royal United Services Institute (RUSI).

Spolu s mobilizovanými civilisty měli rozkaz se neustále střetávat s ukrajinskými jednotkami a vyčerpávat je. Na frontu přitom odcházeli bez dostatečného výcviku, vedení nebo organizace. „Posílají je dopředu v očekávání, že budou zabiti, proto ruská armáda propaluje tyto jednotky značnou rychlostí,“ popsal Watling.

Další odhady ruských ztrát

Spojené státy přišly s dalšími odhady ruských ztrát na Ukrajině. Za prvních pět měsíců roku, kdy se bojovalo hlavně o Bachmut, prý padlo na 20 tisíc ruských vojáků. Pokud je to pravda, znamenalo by to větší ztráty než v úvodu války.

Rusko podle experta záměrně chrání své zbývající profesionály, využívá je k udržování pozic a k ojedinělým útokům. Ty ale podniká jen tehdy, když jsou k tomu vhodné podmínky.

Odborníci se totiž nyní shánějí obtížněji a Moskva už o řadu z nich v první fázi války přišla. BBC potvrdila smrt více než 2100 ruských vojenských důstojníků - možná proto, že Rusko se při vedení boje spoléhá na mladší důstojníky více než západní země, čímž je vystavuje nebezpečí. Nejméně 242 jich mělo hodnost podplukovníka nebo vyšší.

Podle analýzy zahynulo také nejméně 159 pilotů stíhaček. Ty nelze v praktickém měřítku nahradit: jejich výcvik trvá minimálně sedm let a stojí miliony dolarů.

Watling se ale domnívá, že Rusku pravděpodobně lidské síly nedojdou. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu mluví o rozsáhlých rezervách, které země má. „Když říká: ‚Mám 25 milionů rezerv‘, nežertuje. Svůj záměr myslí zcela vážně.“

Rusko mlčí o svých ztrátách i v jiných konfliktech

Ačkoliv každá strana ve válce své ztráty bagatelizuje, Rusko i v minulosti zastíralo své válečné ztráty daleko více, než bylo nutné pro vojenské utajení nebo morálku národa, popsala BBC.

I po letech od ukončení války v Afghánistánu nebo Čečensku se veteráni a příbuzní stále snaží získat přesné veřejné záznamy o mrtvých. Dokonce ani rozsah ztrát ruské armády z druhé světové války není v plném rozsahu znám.

Jak to vypadá na frontě?

V únoru britské zpravodajské služby odhadovaly, že na Ukrajině zahynulo na 60 tisíc ruských vojáků. Ukrajinské ministerstvo obrany odhaduje, že ruských obětí je více než 200 tisíc - to však zahrnuje i zraněné.

Podle květnového odhadu Spojených států přišla ruská armáda o 20 tisíc mužů jen od začátku letošního roku. Dalších 80 tisíc pak bylo podle Washingtonu zraněno nebo zajato.

Rusko přitom hovoří o mnohem nižších ztrátách. Moskva naposledy zveřejnila bilanci svých ztrát na Ukrajině v září, kdy ministr obrany Sergej Šojgu sdělil, že od začátku invaze přišlo o život necelých šest tisíc ruských vojáků.

Reklama

Doporučované