Hlavní obsah

Rusko a Bělorusko trénují vojáky na boj ve městě

Foto: Profimedia.cz

Při cvičeních se vojáci soustředí hlavně na boj ve městech. Ilustrační foto.

Reklama

Rusko a Bělorusko zintenzivňují společná vojenská cvičení. Trénují hlavně boj ve městě.

Článek

Rusko a Bělorusko zintenzivnily společná vojenská cvičení. Vycházejí při nich ze zkušeností ruských vojsk s boji na Ukrajině a kladou důraz na boj ve městě. Podle agentury Reuters to uvedl televizní kanál běloruského ministerstva obrany. V druhé polovině ledna uspořádají Bělorusko a Rusko podle ministerstva společná letecká cvičení.

Běloruské ministerstvo obrany již ve čtvrtek sdělilo, že Moskva a Minsk posílily své společné vojenské uskupení v Bělorusku o zbraně, vojáky a specializované vybavení a plánují uspořádat společná letecká cvičení. V neděli uvedlo, že se cvičení budou konat od 16. ledna do 1. února a budou se týkat všech vojenských letišť a výcvikových oblastí letectva a protivzdušné obrany.

„Regionální uskupení (ruské a běloruské) armády cvičí téměř bez přestávky. Intenzita cvičení roste. Cílem je, abychom byli připraveni vzdorovat agresorovi na všech frontách,“ uvedl kanál běloruského ministerstva obrany. Mimořádná pozornost je podle něj věnována boji v zastavěných oblastech tak, aby si vojáci byli schopni poradit se situací, kdy nepřítel zaujme palebné pozice v různých budovách.

Běloruská opozice v sobotu uvedla, že se obává možné mobilizace v Bělorusku na podporu ruské invaze na Ukrajině. Podle bývalého ministra kultury Pavla Latušky, který žije v exilu ve Varšavě a je členem exilové vlády opoziční vůdkyně Svjatlany Cichanouské, lze také pozorovat, že se ruská vojenská přítomnost v Bělorusku neustále stupňuje.

Bělorusko, nejbližší spojenec Moskvy, se do ruské války proti Ukrajině přímo nezapojilo, nicméně dalo Rusům k dispozici své území a letecké základny. Z běloruského území vedla ruská vojska na počátku invaze loni koncem února ofenzivu ve směru na ukrajinské hlavní město Kyjev.

Zvýšená spolupráce mezi Moskvou a Minskem v poslední době vyvolává obavy, že by ruská armáda mohla využít Bělorusko k novému útoku na Ukrajinu ze severu.

Reklama

Doporučované