Hlavní obsah

Rusko čelilo rozsáhlým dronovým náletům, cílem byl asi letecký závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Podle investigativního portálu Važnyje istorii se cílem útoků v Taganrogu stal Berijevův letecký závod, kde se opravují cenné letouny A-50.

Článek

Ruské síly v noci na sobotu podle oznámení ruského ministerstva obrany sestřelily 47 dronů vyslaných Ukrajinou. Intenzivním náletům čelilo podle informací na sociálních sítích město Taganrog v Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou, přičemž jedním z cílů se podle několika informačních kanálů stal Berijevův letecký závod, kde se opravují a modernizují ruské letouny včasné výstrahy a velení A-50.

Dronovým náletům čelila i Ukrajina; ukrajinské letectvo uvedlo, že 12 z 15 těchto dronů se podařilo sestřelit.

O škodách nebo zraněných ruské ministerstvo neinformovalo. Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Gulubjov oznámil, že při odstraňování „následků“ útoku na Taganrog utrpěl zranění pracovník záchranných sborů.

Podle investigativního portálu Važnyje istorii se cílem útoků v Taganrogu stal Berijevův letecký závod, kde se opravují cenné letouny A-50. Stroje A-50 jsou někdy nazývány létajícími radary a slouží jako vzdušné velitelské středisko.

Analýza

Podle kyjevských oficiálních zpráv by se zdálo, že Ukrajina našla účinný recept proti obávané ruské letecké zbrani. To by mohlo pomoci minimálně vyrovnat síly na bojišti.

Na začátku letošního roku byly podle ukrajinské armády už dva tyto ruské stroje zničeny. Do té doby měly ruské síly k dispozici tři tato letadla a šest strojů v modernizované verzi A-50U, uvedl dříve časopis Military Balance.

Dalším cílem dnešních dronových útoků byl podle některých informačních kanálů na platformě Telegram letecký závod ve městě Morozovsk v Rostovské oblasti. Podle ruského ministerstva obrany byly v noci ukrajinské drony odraženy také nad Volgogradskou, Kurskou a Belgorodskou oblastí.

Reklama

Související témata:

Doporučované