Hlavní obsah

Rusko nutí ukrajinské farmáře na okupovaných územích ke vstupu do armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Ruští vojáci. Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko se snaží přimět obyvatele okupovaných oblastí ke vstupu do své armády. Chce se tak před blížícími se prezidentskými volbami vyhnout nepopulární mobilizaci ruských občanů, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Článek

Rusové na okupovaných ukrajinských územích začali systematičtěji nutit tamní obyvatelstvo k mobilizaci do řad ruských sil, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Praktiku tajná služba zaznamenala v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, kde se podle ní ruská okupační správa zaměřuje především na zemědělce.

Muži v odvodovém věku v řadě obcí obdrželi dopisy s požadavkem, aby se nechali zapsat do armádního registru. Okupační správa přitom zemědělcům hrozí pokutou 400 000 rublů (zhruba 100 000 korun), pokud by tak neučinili.

Rusko, jehož armáda se podle odhadů potýká na Ukrajině s vysokými ztrátami, potřebuje doplnit řady svých vojáků, tvrdí ukrajinská vojenská rozvědka. Další důvod, proč provádí mobilizaci na ukrajinských okupovaných územích, by podle služby mohl být ten, že se zdráhá uspořádat další mobilizaci v Rusku před blížícími se prezidentskými volbami.

Reklama

Doporučované